Új generációs autók, önjáró robotok a Mercedes gyárban

2016 május 1
Megosztás
Mercedes gyár Kecskemét

- Kecskemét jelenleg is a kompakt autók termelési hálózatának meghatározó pillére, és a jövőben is az marad. A magyarországi gyár szerepe ezen további fejlesztéssel még tovább erősödik az üzletág nemzetközi termelési hálózatán belül - nyilatkozta Michael Göbel, a Mercedes-Benz Cars kompakt autók termeléséért felelős nemzetközi vezetője.

Bejelentette: új generációs kompakt autókat is gyárt majd a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 

A Daimler AG 2018-ig 185 milliárd forintot fordít technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére a hazai telephelyen. Az új karosszériaüzem felépítése mellett hatékony és innovatív berendezések telepítése is megvalósul.

A vállalat csak az új, csúcstechnológiával felszerelt karosszériaüzem felépítésére 80 milliárd forintot fordít. A csaknem 100 ezer négyzetméter alapterületű új csarnok kialakításakor fontos szempont volt, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson be, ezzel is még barátságosabbá és kedvezőbbé téve a munkakörülményeket. A teljes beruházás keretében a már meglévő üzemekben is fejlesztések történnek; mint például a présüzemben, illetve különböző módosítások mellett új robotokat is elhelyeznek a felületkezelési folyamatok kiszolgálására. 

Az új generációs kompakt járművek összeszerelése során az alkatrészeket már kizárólag az automatizált, önjáró robotok szállítják a logisztikai és árufelvételi zónából az összeszerelő szalaghoz. 

Az árukosaras rendszer nem csak lerövidíti a munkatársak által megtett távolságokat, de a gyors és egyszerű ellenőrzési metódusnak köszönhetően – csak egy pillantást kell vetni az árukosárba, hogy minden alkatrész beépítésre került-e – és ezáltal hatékonyan szolgálja a minőségbiztosítási rendszert is. A kecskeméti gyárban alkalmazott innovációk a Mercedes-Benz globális termelési hálózatában is példaértékűnek számítanak.

Növekedésre ítélve

A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár a nemzetközi Mercedes-Benz Cars kompakt autók (A-osztály, B-osztály, CLA, GLA) üzletágának rugalmas és hatékony gyártási hálózatának része. A kompakt autó hálózathoz tartozik a kecskeméti gyáron kívül a rastatti testvérgyár, valamint a pekingi BBAC, ahol a kínai piacra kerülő kompakt SUV GLA gyártása zajlik. Ezenkívül az A-osztály számára további gyártókapacitás áll rendelkezésre a szerződéses gyártóként működő finn Valmet Automotive által. Az első Magyarországon is gyártott termék a B-osztály volt. 2013-ban a négyajtós CLA coupé, illetve 2015 januárjában a CLA Shooting Brake gyártását is megkezdte a kecskeméti gyár. Ez utóbbi két típust kizárólag Magyarországon gyártják a világ több mint 180 országának rendelésére.

2015-ben a kecskeméti gyár több mint 180 ezer kompakt autót gyártott. 

A nyilvános cégadatok szerint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. éves árbevétele mintegy 2,8 milliárd euró volt 2014-ben, szemben az előző év 2 milliárd eurós árbevételével, ennek szinte egésze exportból származott. A társaság üzemi tevékenységének eredménye meghaladta a 81 millió eurót. Az adózott eredménye 2014-ben 63,8 millió eurót tett ki, valamivel kevesebbet az előző évinél, a jóváhagyott osztalék, illetve részesedés levonása után a társaság mérleg szerinti eredménye 0 euró lett.

Az elmúlt évben 2,9 millió Mercedes gépjárművet értékesített a Daimler csoport, 12 százalékkal többet, mint az előző évben, az árbevétel 15 százalékkal 149,5 milliárd euróra nőtt, a mérleg szerinti eredmény 22 százalékkal 8,9 milliárd euróra ugrott a 2014-es 7,3 milliárdról - jelentette februári gyorsjelentésében a Daimler AG.

A Mercedes Benz személyautókból 16 százalékkal nőtt az értékesítés. 

A jelentés az idei évre további növekedést prognosztizált, bár szerényebb mértékűt a tavalyinál. Az eladások legnagyobb növekedését Ázsiában és Nyugat-Európában várja a cég.