Új orvos a kecskeméti vészhelyzet élén

2014 jún 4
Megosztás
Kecskeméti sürgősségi osztály

Felpörgött a kecskeméti kórház sürgősségi osztálya. A leterheltségnek megfelelően, profi szemléletű szakember, Szabó István vezeti. Ideje volt már. Mi lesz végül az X-aktákkal?

 

Kevés olyan sokat kritizált területe van a kecskeméti megyei kórháznak, mint a sürgősségi osztály (SBO). Ez logikus, hiszen csak akkor lép be oda az ember, ha úgy érzi, ott belül valami nagyon nincsen rendben, illetve, ha hozza a nénós autó.

Amikor betegkritikák érték a osztályt, szinte automatikusan az volt az orvosválasz: az SBO-t összetévesztik az emberek a körzeti orvossal és minden csip-csup dolgukkal idejönnek, feltartva a tényleg sürgős eseteket.

Persze, mondhatnánk, ki az a nem hipochonder átlagpolgár, aki el tudja dönteni, hogy neki most az izomláztól, a reumától, vagy éppen a koszorúér-elzáródástól fáj a válla és a mellkasa. Volt az SBO-n ilyen is olyan is. Volt aki bele is halt.

Annyi biztos - saját tapasztalatból merítve -, hogy a panaszosokkal való foglalkozás, a diagnózis-megállapítás nem egy sürgősségi (non-stop felvételes) osztályhoz méltóan működött.

Néhány hete Dr. Szabó István, kardiológus és sürgősségi-oxikológus szakorvos lett a kecskeméti SBO vezetője és máris sok minden megváltozott, pontosabban felgyorsult, súlyozzák a betegproblémákat, elkülönült a járóbetegellátás és  kétóránként vizitelnek.

Természetesen megkérdeztük a kórház illettékesét, dr. Horváth Zsolt orvosigazgatót a változásokról, azok okáról, illetve a korábbi vezető, dr. Erdélyi Zsuzsanna további sorsával kapcsolatban, amelyre  a következő rövid, de velős választ kaptuk:

- Az SBO működésében szükségszerű változtatásokat kell végrehajtani a megnövekedett igények miatt. A jelenlegi leterheltség és a fokozott területi ellátási igény miatt felmerülő módosítások, a folyamatos betegellátás gördülékenyebbé tételéhez nyújtanak segítséget, melyek lebonyolításával, illetve a Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetésével Dr. Szabó Istvánt bíztuk meg.

Dr. Erdélyi Zsuzsanna főorvosnő továbbra is közalkalmazottként a kórház alkalmazásában marad, és számítunk sok éves szakmai tapasztalataira. 

 

Hozzászólások

Véleményem szerint a cikkben található elírást javítani kellene, Dr. Szabó István ugyanis nem "sürgősségi-oxikológus szakorvos", mivel olyan szakterület hogy "oxikológia" nem létezik. Minden bizonnyal az "oxyológia" szót kereste.

Annyival szeretném még a pontosság kedvéért a cikket kiegészíteni, hogy Dr. Szabó István egyáltalán nem rendelkezik sem sürgősségi, sem oxyológiai szakvizsgával, így a "sürgősségi-oxikológus szakorvos" kifejezés sem tényszerűen sem nyelvtanilag nem helytálló.

Egyben felhívom szíves figyelmét hogy arról a Dr. Szabó Istvánról ír, mint "profi szemléletű szakember" aki márciusban K. Istvánt a sürgősségi osztályról műszakvezetőként hazaküldte, emiatt a beteg másnap elhalálozott.

Akkor ön határozott igéretet tett arra hogy nem hagyja "lepapírosozni" az ügyet. Úgy látszik ez az ígéret nem teljesült.

Kérem a kommentet a cikk után nyilvánosan tegye elérhetővé.

Kedves ismeretlen!

Mivel nem vagyok járatos az orvosi szakkifejezésekben, ezért bátorkodtam a kecskeméti megyei kórház honlapján tájékozódni, ahol így írják le Szabó doktor úr szakképzettségét és titulusait. A profi kifejezést egyébként a kórház orvosaitól kaptam Szabóval kapcsolatban. Annyi biztos, hogy szemléletváltás történt. 

A másik: nem felejtettem el K. István ügyét. Nem egy levélváltás történt már a kórház, valamint a Gyemszi között, lehet, hogy ennek a vezetőváltásnak is van köze az ügyhöz, de sajnos minden kenődik ebben a történetben,  még az orvosok is megvezették vele a vezetőket és sajnos a legnagyobb gátja a továbbhaladásnak a hozzátartozók, mert nélkülük, a hozzájárulásuk nélkül nem lehet érdemi lépést tenni enenk az embernek a szerencsétlen halála ügyében.

Annyit legalább jó lenne tudni hogy tényleg az őt hazaküldő orvos lett-e az új vezető. Mert akkor már tényleg nem tudunk meg semmit. Gratulálok ezt is sikerült elkenni.

Azt szoktuk mondani, illetve szokták, mert én mem,hogy ha valakit nemsikerül megmentni, akkor csakis az orvos a hibás,A betegnek rengeteg rejtett baja van, amit, min 3 napos vizsgálattal sem lehet kideríteni, sajnos, Én csak magamról beszélhetek, Kb, 6-vagy 7 éve, a 2.ik infarktusommal kerültem, a VI.ik emeletre, Szabó doktor úr volt az ügyeletes,rohangálva éjfélre minden eredményem megvolt, miközben az Intenzíven folyt az infúzió,, mobil röntgen,EKG, vérnyomásmérés, minden ment, gépekre kapcsolva éjfélre, hála Istennek jobban is lettem, ((hozzá teszem este féltízkor ért be velem a mentő)) félóránként megnézett, egész éjjel fent volt,, Nagyon lelkiismeretes,humánus szakorvos,,Én örülök, hogy Ő lett,az Osztályvezető, bár még van ott egy-kettő, aki szintén lelkiismeretes, A volt Főorvosnő is,,

Szabó I. doktor "úr" úgy ír alá, mintha főorvos lenne, holott csak adjunctus.... ez nem okirathamítás? ilyen pofátlanság még ebben országban nem fordult elő, ezt hogyan tűri el az igazgatás? Szabó adjunctus úr megelőlegezi magának a főorvosi címet?
A nagy egoja nem tudja kivárni, amíg megszülik neki az előléptetést? Égeti az igazgatást és saját magát is... erről (az előléptetésről ) normális helyeken egy bizottság dönt.

És milyen ember az, aki a függöny mögött kihallgatja a nővérek beszélgetését? Milyen módszereket alkalmaz még a dolgozók megfélelmítésére?

Nagy hiba volt az igazgatás részéről ennyire átlátszóan megoldani ezt a kérdést, legalább addig vártak volna amíg tisztázódik hogyan és miért halt meg K. István.
Miért volt ennyire sürgős? Jó lenne, ha az újságíró Szabó doktor (adjunctus) úrnak és Svébis Mihány főigazgató úrnak tenné fel a kérdést:

Mi K. istván boncolási eredménye?

Nagy hiba volt az igazgatás részéről ennyire átlátszóan megoldani ezt a kérdést, legalább addig vártak volna amíg tisztázódik hogyan és miért halt meg K. István.
Miért volt ennyire sürgős? Jó lenne, ha az újságíró Szabó doktor (adjunctus) úrnak és Svébis Mihány főigazgató úrnak tenné fel a kérdést..
Mi K. istván boncolási eredménye?