Új tulajdonosa van a kecskeméti KTE pályának

2018 szep 17
Megosztás
kecskeméti KTE pálya

A balsors már régen tépi a jobb sorsra érdemes egykori KTE pályát Kecskeméten a Rákóczi út végén a víztorony és a vasútállomás szomszédságában. Szécsi Gábor (1998-2006) polgármesterségnek végén, 2005-ben döntött az eladásáról a képviselő-testület. A vevők osztrákok voltak, aki bevásárló központot álmodtak az egykori sportpálya helyére. Mire a tervek reaálizálódtak már Zombor Gábor (2006-2014) lett a polgármester és időközben a plázastop is életbe lépett. Így a befektető álmodta Interspar, valamint az üzletközpontban a tervek szerint helyet kapó Media Markt koncepciót váltott és máshol nyitott üzletet a városban. 

Aztán folytak az alkudozások az osztrák tulajdonossal, hogy miként tudná beintegrálni a kereskedelmi elképzeléseit a város által szorgalmazott intermodális pályaudvar és buszállomás terveibe, de a drága pályázati projektálmokat elvitte a cica, részben a kusza tulajdonosi viszonyok miatt, mert az önkormányzat mellett, a MÁV és a Posta is ingatlanokkal rendelkezik a pályaudvar területén. Ami biztosnak tűnik, az  a vasútállomás felújítása, de nagy üvegpanorámás utasváró és mozgólépcsős híd nélkül.

Addig is a kecskemétiek birtokba vették a pályát, néha kampányszerűen maguk nyírták le benne a gazt, hogy a futók, az amatőr atléták sportolhassanak, a hátsó dzsumbujos rész pedig a kora estétől hajnalig a homoszexuálisok találkozóhelye lett.

Közben a városi közgyűlésben is folyt az ötletelés. Király József ellenzéki képviselő többször felvetette, hogy a Mercedes miatt lényegesen megnövekedett helyi adóbevételek lehetőséget adnának a pálya visszavásárlására.  A városérdekű hasznosítására is többféle ötlet felmerült, amelyben nem tisztán kereskedelmi, hanem sport- és rekreációs lehetőségek is beépültek volna a tervezett szolgáltatóközpontba, de egy új piacsarnok, parkolókkal, illetve egy fesztiválok tartására is alkalmas vásárközpont is bekerült az ötletbörzébe. 

Annyi biztos, az osztrák tulajdonú cég ügyvezetője megerősített a Hírösvénynek, hogy a város nem kereste őket az ingatlan visszavásárlásával kapcsolatban, igaz, erre egyelőre pénze sem lett volna az önkormányzatnak, mivel 13 éve 650 millió forintot fizettek érte az osztrákok. Mindegy is, mert ez már okafogyottá vált, ugyanis a pályát tulajdonló Magnum Hungaria Centrum Kft.-ét megvásárolta a Realand Capital Zrt. és a Magnum nevét Green Mall Projekt Kft.-re változtatta.

A Realand Capital Zrt. tulajdonosa egy fővárosi ügyvéd, Fintha-Nagy Ádám, aki nagyhalnak számít a bróker és ingatlanszakmában.

A Hírösvény írt a Realand Capital Zrt. ügyvezetőjének Feigl Zsoltnak, hogy miért vásárolták meg az egykori KTE pályát, mik a céljaik, akarnak-e ott beruházást létrehozni és ha igen, milyen jellegűt, de kérdéseinkre nem kaptunk választ.

A beépítésre az önkormányzat a jogszabályok szerint nem kényszerítheti a tulajdonosokat.