Újabb fejlesztések a Kecskeméti alapellátó rendszerben

2019 ápr 26
Megosztás

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata az EFOP-1.8.2-17 kódszámú „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése - alapellátás fejlesztése” című felhívásra benyújtott pályázaton 149.542.118 Ft összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert Kecskemét alapellátó rendszerének prevenciós tevékenységének erősítésére praxisközösség kialakításával. A támogatás mértéke 100%. A projekt az Európai Szociális Alap támogatásával, valamint hazai társfinanszírozással a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Az EFOP-1.8.2-17-2017-00031 azonosító számú „Az alapellátó rendszer prevenciós tevékenységének erősítése praxisközösség kialakításával Kecskeméten” című projekt célja a vegyes, felnőtt és gyermek háziorvosi praxisok, valamint egészségügyi alapellátást szolgáltatók közötti szakmai, érdek- és munkaközösség (praxisközösség) kialakítása, amelyben az akut betegellátás, gondozás mellett a megelőzés és egészségnevelés erősítésével mielőbbi definitív ellátást biztosítanak a betegek számára. 

A Kecskeméten megvalósuló projekt öt felnőtt háziorvos, két csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos, hét ápoló, egy dietetikus, egy népegészségügyi koordinátor, két védőnő, két egészségfelelős, egy mentálhigiénés szakember és egy gyógytornász szakmai együttműködését segíti elő. A projekt megvalósulásának helyszínei: Piaristák tere 7., Bagoly utca 1/A., Irinyi utca 22., Széchenyi sétány 6., Katonatelep, Zsigmond F. u. 25/a. A praxisközösség létrehozása elősegíti az egészségügyi alapellátást nyújtók szakmai együttműködésének erősítését, ezáltal a szolgáltatások fenntartható működésének, eredményességének és hatékonyságának javítását, valamint területi egyenlőtlenségeinek csökkentését. 

A pályázat keretén belül a háziorvosok közreműködésével prevenciós rendelések érhetők el, ahol egyéni egészségállapotfelmérésen és tanácsadáson vehetnek részt a praxisok által ellátott személyek, valamint a felmérés alapján dietetikus, gyógytornász és mentálhigiénés szakember segítségét vehetik igénybe. Egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások, rendezvények segítik elő a résztvevők egészségtudatosabb magatartásának kialakítását. A különböző kompetenciájú egészségügyi dolgozók összefogásának köszönhetően pedig bővül a programban résztvevő szakemberek tudásbázisa.

A projektről bővebb információt a http://kecskemet.hu/?r=201834&l= weboldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

Pályázatkezelési és Közbeszerzési Osztály

Elérhetőség: 06 76 513 513, palyazat@kecskemet.hu