Újabb könyv jelent meg a kecskeméti Rendőrfaluról

2019 jan 28
Megosztás

Péntek délután került sor a Katona József Emlékházban, Károlyfalvi József-Pap István-Solymosi József-Varga Erzsébet: Kecskemét, Rendőrfalu városrész története a kezdetektől 2018-ig című könyve bemutatójára. 

A kiadvány a 2016-ban már bemutatott könyv bővített változata.

A nagyszámú érdeklődő előtt Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus, az intézmény vezetője köszöntette a nagyszámú, 80-90 fő közötti megjelent érdeklődőt.

A megnyitót követően kaptak szót a szerzők, akik hosszú évtizedek óta élnek a Rendőrfaluban, emellett családi kapcsolataik révén is kötődnek a városrészhez. Dr. Pap István a könyv küldetéséről, értékmegőrző céljairól beszélt. Dr. Károlyfalvi József a Rendőrfalu és környezete közel 90 éves történeti ívét tekintette át.

Varga Erzsébet, aki New Yorkból kezdeményezte a könyv megírását, összeállítását- a családtörténeti kutatásokról, az oral history, a családtörténetek  fontosságáról, eredetiségéről beszélt.

Fiatal szerzőtársuk, Solymosi József, helytörténeti kutató szintén hangsúlyozta a családi hagyományok, emlékek értékeit, melyeket nem szabad hagyni, hogy feledésbe menjenek. Mindemellett hangsúlyozta a facebook értékmegőrző szerepét is.

A könyv első fejezetei kitérnek a Rendőrfalu történelmi múltjára, oktatás-, életmód-, gazdaság-, és társadalomtörténetére, hangsúlyozva, hogy nem egy elkülönült városrészről, hanem Kecskemét története szerves részéről van szó a műben.

A könyv további fejezetei a korábbi kiadványhoz képest megduplázott számú, közel 70 családtörténetben ismertetik meg az érdeklődőket az itt élt, vagy itt élő emberek személyes történelmi élményeivel, a facebookon rögzített értékekkel.

A könyv pontos és esztétikus megjelenésében fontos szerepet töltöttek be a borítólapot megszerkesztő Sümegi Réka textiltervező, a korrektúrát elvégző Sümegi Nóra, és az informatikai szerkesztést magas szinten megoldó Pap Gergely Mátyás.

A könyv bármiféle külső felkérés nélkül, a szerzők és a benne szereplő interjúalanyok igénye, szándéka alapján született, kiadását senki sem támogatta.

A könyv pár hét múlva olvasható lesz a Magyar Elektronikus könyvtárban is, azzal az eltéréssel, hogy ott sokkal több kép elhelyezésére volt lehetőség.