Újabb vádat emeltek az ásványvízkirály ellen

2019 jún 5
Megosztás

Felbolydult méhkasra hasonlított a Kecskeméti Törvényszék díszterme és annak folyosója kedden egy vallomás miatt. 

Egy nagyszabású gazdasági ügy büntetőpere zajlik a falak között, amelyben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolnak néhány helyi nagyvállalkozót és társait. A költségvetésnek okozott kár több mint 4 milliárd forint.

Az ügyben az elmúlt fél évben úgynevezett előkészítő ülések zajlottak, amelyben lehetőség volt egy méltányos büntetés kiszabása mellett beismerő vallomást tenni és elismerni a büntetőjogi felelősséget, de ezzel a gyors eljárással több mint 50 vádlottból mindössze 16 éltek. Köztük a másodrendű H. Csaba, aki minden részletre kiterjedő vallomást tett, amelyért jogerősen 3 év kedvezmények nélküli börtönbüntetést, valamint több mint harmincmillió forint értékben vagyonelkobzást kapott.  

A beismerő vallomásának megismerését követően a klasszikus tárgyalási sorozatra érkező vádlottakon ártatlansági frász tört ki és mindenki értetlenül állt H. Csaba nyilatkozata előtt, amelyben a számlázási ügymenetek részleteit is feltárta, valamint a váddal megegyezően igazolta azt, hogy ezek a gazdasági tranzakciók lényegében fiktívek voltak. Többen azt hangsúlyozták a tárgyalás előtt, hogy nem is ismerik H. Csabát. B. Sándor vádlott például azt sem értett miért kell itt ülnie a tárgyaláson, mire dr. Hadnagy Ibolya, a büntetőtanács elnöke felvilágosította, hogy az a cég, amellyel kapcsolatban érintett, nem csak H. Csaba, hanem az első rendű K. László által irányított bűnszervezetben is tevékenyen kivette a részét. S. Zoltán vádlott sem érti igazán mi is történik körülötte. Ő néhány napja szabadult három éves kedvezmények nélküli börtönbüntetéséből és jó ideig csak tanú volt ebben  büntetőügyben, aztán egyszer csak vádlott lett. Őt korábban ugyancsak bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt ítélték el, amelyben a kecskeméti éjszakai életben ismert “Nyiga” becenevű figura számlázási szervezetének volt az egyik névleges ügyvezetője, amelyért jutalékot kapott. Nyiga még tölti ez ügyben a 7 éves fegyházbüntetését. Az ügy szálai egyébként egészen honvédelmi minisztérium egyik cégégig is elértek, a kecskeméti Széchenyiváros lakásaiban működő vállalkozások harckocsi alkatrész-utánpótlást, szerelést, valamint még lőszermentesítést is végeztek a szerződések szerint. 

Visszatérve a jelenleg folyó büntetőügyhöz itt fiktív élelmiszer-kereskedelem a vád tárgya, amelyek úgymond papíron utaztatva voltak Szlovákiába, Csehországba, miközben az áfát bezsebelték a költségvetés elöl. A színlelt kereskedelem lényege, hogy azok a nagy pénzforgalmú cégek, amelyek ebben részt vettek, az adásvételhez átutalt pénzt - jutalék ellenében — készpénzben visszakapták. 

Az egyik legnagyobb hal az ügyben a Városföldi Agrárgazdaság Zrt. mellett az Aquarius-Aqua Kft., amelynek fő profilja az ásványvíz, üdítő és energiaital gyártás.

A bíróság szerette volna meghallgatni a cég akkori ügyvezetőjét, P. Tamás, VI. rendű vádlottat, de mivel lemondott a tárgyalás jogáról, így a nyomozati vallomásait olvasta fel dr. Hadnagy Ibolya. 

P. Tamás elmondása szerint a cég a büntetőügy kirobbanásakor a hazai ásványpiac második legnagyobb szereplője volt, de az eljárás miatt válságba került. (Az Aguarius-Agua Kft.-én jelenleg két főügyészség bűnügyi zárlata, valamint több végrehajtás van hatályban). A cég a több lábon állás érdekében folytatott úgynevezett idegenárus kereskedést, amelynek önálló felelőse és ügyintézője a per VII. rendű vádlottja P. László volt. Az élelmiszer-kereskedelmi, valamint a szállítmányozási  cégekkel ő tartott a kapcsolatot, ő ellenőrizte le az áruk meglétét, P. Tamás, mint ügyvezető csak a szerződéseket írta alá. Ezeken az ügyleteken az Aquarius-Agua Kft.-nek 8-10 százalékos haszna volt, derül ki a vallomásokból. P. Tamás tagadta, hogy bármiféle bűncselekményt elkövetett volna.

A VII. rendű P. László nyomozati vallomásából kiderül, hogy a férfi korábban a Vám és Pénzügyőrség kötelékében szolgált, mint nyomozó, és elmondása szerint ő sem követett el semmiféle bűncselekményt. Elmondta: neki az idegen árus kereskedelmi ágazatban az áruk - a cukor, az étolaj, a leveskocka, az édesítőszer stb. - , valamint a cégek ellenőrzése volt a feladata, de a gazdasági ügyletekben nem volt joga dönteni, az P. Tamás ügyvezető hatásköre volt. 

Az élelmiszer-kereskedelmi szállításokat az első rendű vádlott K. László érdekeltségében álló WEST-TRANS 90 Kft. végezte, amely a vizsgált időszakban több milliárdos forgalmat bonyolított, amely mára lényegében nullára apadt. 

A cég 115 millió 357 ezer forint adóhiányt halmozott fel és ezzel szerepel a NAV jelentős összegű adóhiánnyal rendelkező cégeinek listáján. E mellé kiróttak még rá 64 millió forint bírságot. A West-Trans 90 Kft.  2017. november 6. óta NAV végrehajtás alatt áll. A K. László érdekeltségében álló további vállalkozások sem virulnak, a nagy részük felszámolás, valamint kényszertörlés alatt áll.

A büntetőügyben a külföldi élelmiszer-kereskedelmi megrendeléseket a szintén vádlott K. István tulajdonában lévő Forexish Kft. végezte, amely a múlt év óta felszámolás alatt áll és - akárcsak a West-Trans 90 Kft. - a nyomozásban érintett években több milliárdos éves forgalmat bonyolított.

Dr. Hadnagy Ibolya tanácselnök bejelentette, hogy az Aquarius Agua Kft. volt ügyvezetője, P. Tamás VI. rendű vádlott ellen a Baranya Megyei Főügyészség is vádat emelt Szekszárdon egy hasonló gazdasági ügyben, amelyben az ügyészség indítványozta annak egyesítését a Kecskeméti Törvényszéken zajló jelen eljáráshoz.

A bírónő hozzátette: az ügy iratai még nem érkeztek meg.

A per júliusban folytatódik.