Újabb vádat emeltek az ismert kecskeméti vendéglátós ellen

2022 feb 3
Megosztás

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat összesen 19 vádlottal szemben a Kecskeméti Törvényszéknél a napokban. Az ügyben ismert kecskemétiek szerepelnek újra, többek között M. Róbert vendéglátós, valamint P. Renáta, vállalkozó. 

Akárcsak korábban ennek az ügynek is az alapja költségvetési csalás és áfafizetés megkerülése. A szereplők két haszonhúzó céggel dolgoztak, az egyik 178 millió forint kárt, a másik pedig 133 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

A vádiratot egyesítették az érintett személyek ellen már évek óta bírósági szakban zajló költségvetési csalási ügyével. A két ügyben így már összesen több mint egymilliárd forint  a költségvetési kárérték.

- Mivel ebben a vádiratban öt személy minkét ügyben érintett, és mivel tettesként követték el, a költségvetési csalás törvényi egységet képez, vagyis egyesítés hiányában az egyik ügyben történő jogos elítélés a másik ügyben büntethetőségi akadályt jelentene - tudtuk meg Schmidt Gábortól a főügyészség szóvivő ügyészétől. 

Hozzátette: az egyesítendő ügyben nemzetközi együttműködés keretében is kellett bizonyítékokat beszerezni a nyomozás során, ezért nem volt lehetőség korábban a vádirat benyújtására.

A módszer azonos

A tényállás ebben az ügyben röviden úgy összegezhető, hogy az alapügyben is érintett két haszonhúzó cég 2015 vége és 2016 novembere között egy harmadik gazdasági társaságtól fogadott be az alapügyben megismerttel egyező módszerrel valótlan tartalmú számlákat. A bűnszervezetet irányító vádlott egy céghálót koordinált, amelyben a cégeket strómanok nevére íratták. Ez a cégháló szerteágazó módon, esetenként több lépcsős számlázási láncon keresztül biztosította a fiktív számlákat a két haszonhúzó cég részére.

A bűncselekmény célja az volt, hogy a haszonhúzó cégek a közösségi értékesítést megelőző színlelt belföldi beszerzéseikkel az adóhatóságot megtévesztve jogosulatlanul igényeljenek vissza áfát. 

A két kecskeméti vállalkozó és társaik ellen a korábbi alapügyben összesen 820 millió forint értékű költségvetési csalás miatt emeltek vádat. A Kecskemétről irányított bűnszervezet főként kávét, csokoládét, energiaitalt és pelenkát szerzett be Csehországból és Szlovákiából. A nettó áron (áfa megfizetése nélkül) beszerzett termékeket papíron magyar, valós tevékenységet nem végző cégeken átfuttatták, majd két cég nevében újra kiszámlázták Csehországba és Szlovákiába. Ezzel a módszerrel mintegy hatszázmillió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul. A gyanú szerint a bűnszervezet cégeit egy borsodi cég bűnös tevékenységéhez is használták. Ott elsősorban cukrot és csokoládét szereztek be az Unió más tagállamaiból, de beszerzésüket belföldiként tüntették fel a magyar céghálótól származó fiktív számlákkal. Ez a gazdasági társaság kétszázhúszmillió forinttal csökkentette fizetendő áfáját.