Újra Polyák lett a Kecskemét Város Bora

2016 május 6
Megosztás
Gál József és Gulyás Gyula

Tarolt a Kunszállási Polyák Borászat a város és térsége borversenyen. A Királylánykájuk Kecskemét Város Boraként reprezentálja majd egy éven keresztül a hírös várost, de a legtöbb aranyérmet is Polyák Matyi bácsi borászcsapata vitte el.

A “Kecskemét Város Bora 2016” már kapható a kecskeméti Koch Borkereskedésben.

Kunszállást az izsáki Gedeon Birtok, valamint a Dimenzió Borászat követi az oklevelek és az elismerések számában. Domkos Zoltán Kadarkája, Bodor Péter Olaszrizlingje, valamint Vidman Mihály Királylánykája különdíjas lett

Mint ismert, Kecskemét minden évben több borfesztiválon igyekszik minél több termelő, pincészet, és kereskedő szakmai tudását bemutatni. A hagyománnyá vált rendezvények eredményesen járultak hozzá a homoki borok népszerűsítéséhez.

Ennek elősegítése érdekében már több mint három évtizede kerül megrendezése Kecskemét Város és Környék Termelői Borversenye.

A szervezésben, a helyi és a szakemberek biztosításában a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Állomása, valamint a Mathiász János Borrend nyújt segítséget.

Kecskemét Város Bora

Kecskemét kulináris arculatának kialakítása, valamint a város bormarketingjének fejlesztése során merült fel az igény, hogy minden évben kerüljön kiválasztásra egy olyan bor, amely megfelelően bemutatja Kecskemét szőlőtermesztését, borászatát a városi marketing, a hazai és nemzetközi kapcsolatok építése érdekében.

Az idén már 9. alkalommal meghirdetett Kecskemét Város Bora cím elnyerésére a Kunsági borvidék termelői részére kiírt Kecskemét Város és Környéke Termelői Borsverseny keretein belül lehetett nevezni, a kiírt fajtákkal. A Város Bora bírálaton a Termelői Borversenyen kiváló, illetve jó helyezést elért, nevezett bor vehetett részt.

Kecskemét önkormányzata a későbbiekben meghatározott mennyiségű lepalackozott, egyedi címkével ellátott tételt vásárol a győztes termelőtől, továbbá a termelő részére saját használatra „Kecskemét Város Bora” cím embléma kerül átadásra, melyet a nyertes bor forgalmazásához egy évig használhat fel.

Minőségi tételekkel neveztek

A termelői versenyre az idén 25 termelő nevezett 63 mintával, melyből 5 termelő 17 mintával Kecskemét Város Bora megtisztelő címre is benyújtotta nevezését.

A nevezett borokat idén áprilisban megrendezett borbírálaton 17 arany, 7 ezüst és 22 bronzérem született (2 minta a bizottságok elismerését nyerte el).

Ezt követően került sor a Kecskemét Város Bora kiválasztására, melyre külön bíráló bizottság került felállításra. A Bizottságban képviseltette magát Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a szervező Mathiász János Borrend, a szakmai támogatást nyújtó Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutató Intézete, illetve annak, Kecskeméti Állomása is.

A kizárólag önkormányzati támogatással megvalósuló rendezvénysorozatunk befejezésként augusztusban, a Hírös Hét Fesztivál keretein belül városunk lakosai számára borbemutatóra kerül sor, melynek során a borverseny kiváló helyezést elért borait ingyen meglehet kóstolni.

Értékelés

1. Városi borverseny:

23 nevező, 17 őstermelő, 4 borászat, 2 intézmény

62 minta, 35 fehér, 13 rozé, 3 kadarka, 12 vörös

Fajta összetétel:

- Hungarikum fajták: Sárfehér, Ezerjó, Kövidinka, Kadarka

- Világ fajták: Olaszrizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Királyleányka, Kékfrankos, Cabernet

- Muskotályos fajták: cserszegi fűszeres, Muszkát Ottonel

- Új nemesítésű fajták: Karát, Generóza, Szirén

Három bizottságban 25 fő bírált, 12 pontos bírálati módszerrel.

Számítógépes kiértékelés után az eredmény.

- 2 nagy arany

- 15 arany

- 7 ezüst

- 22 bronz

- 3 külön díj:

• KMJV Domokos Zoltán kadarka

• MJHK Bodor Péter olaszrizling

• MJBR Vidman Mihály Királyleányka

Város bora 

5 nevező: Gedeon Birtok, Dimenzió Kft, Polyák borászat, NAIK SZBKI, Hetényi & Keresztes

17 minta: ami 7 fajtacsoportba lett bemutatva.

1. Vegyes: Arany sárfehér, Perle

2. Kövidinka: 2 db

3. Rajnai: 3 db

4. Vegyes: Királyleányka, Chardonnay

5. Muskotály: Cserszegi, Ottonel

6. Rozé: kékfrankos rozé, Cabernet sauvignon rozé, Merlot Rozé

7. Vörös: Birtok Vörös, Kadarka 2 db

21 bíráló döntött kieséses módszerrel

Első kör után 4 minta maradt versenyben: 

Rajnai, Királyleány, Cserszegi fűszeres, Kadarka

Második Összevettetésben 16 szavazattal a KIRÁLYLEÁNYKA nyert.

Termelője: POLYÁK BORÁSZAT.

A Királyleányka 

Erdélyi eredetű, hagyományos, a hungarikumok közé sorolt magyar szőlőfajta, mely a Kövérszőlő és a Leányka, természetes kereszteződéséből jött létre. Megjegyzendő, hogy a Kövérszőlő Tokaj-hegyalja egyik hivatalos fajtája. A ma is sokszor hivatkozott hitelesnek tűnő legenda, szájhagyomány szerint a Gyergyói-havasokból eredő Kis-Küküllő folyó vidékén található Magyarkirályfalvához kapcsolható a fajta elnevezése.

A legenda szerint a szabadságharc idején a kifályfalviak az egyháznak sem az esketésért, sem a keresztelésért nem tudtak fizetni. Gyermekáldás esetén tehát a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett szőlőkből egy új fajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni, akinek keresztelőjére annak idején a legtöbb vesszőt ültették. A falu lakossága azonban nem tudta ezt a kérdést eldönteni, a pap azzal állította meg a vitát, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve leányka. A legenda szerint tehát így született meg - a falu nevével kiegészítve - a Királyleányka elnevezés. A szőlőfajta szinonim, román nyelvű nevei: Feteasca regale, Feteasca muscatnaia, Danosi, de német nyelvterületen Königliche Mädchentraube elnevezés használatos ma is.

A szőlőfajta, erőteljes növekedésű, nagy hozamú, de megfelelő gondoskodással, terméskorlátozással gyönyörű illatokat (petúnia, jázmin) produkál. A szárazságot kevésbé tűri. Középkésői, szeptember végi érésű, bőtermő, termésátlaga 10-14 t/ha. Fekvés és talaj szempontjából közepesen igényes, viszonylag fagytűrő, pára- és tápanyagigényes, de rothadásra hajlamos. Többnyire sűrű lombot növeszt, mellyel beárnyékolja önmagát, ezért sok zöldmunkát igényel, hogy szépen kiteljenek a fürtök. Közepes mennyiségű cukrot termel, viszont jól megválasztott szüreti időponttal, valamint a bor gondos kezelésével megőrizhető a fajtára jellemző gazdag illat- és zamatvilág. 

Bora leginkább könnyű, kedves és gyümölcsös, diszkrét muskotályos, intenzív szőlővirág illattal. A fajta többféle zamatjeggyel rendelkezik, gazdag, harmonikus, elegáns borokat adva. Az illat és íz karakterben fellelhető a tavaszi vadvirágos rét minden virága, a bodza, a sárgadinnye, az egres, a zöldalma, és legjellemzőbb illatjegyei a petúnia, jázmin,  szőlővirág, a liliom, a viola, az akác és a vadrózsa, Rendszerint finom, selymes, mégis élénk, lendületes savtartalom jellemzi, hosszabb érlelésre is alkalmas.  Kitűnő társasági bor.

Hazánkban 978 ha Királyleányka terem, nagyobb felületen az 1970-es években telepítették, hiszen csak 1963-ban jelentették be honosításra és 1973-ban kapott állami elismerést. Legnagyobb területen a Balatonboglári, a Kunsági, valamint a Mátraaljai borvidéken található meg, de elterjedt fajta az Egri, az Etyek-Budai, a Móri, a Mecsekaljai, az Ászár-Neszmélyi, valamint a Pannonhalma-Sokoróaljai borvidékeken is.