Vádemelés a halálos balesetet okozó kecskeméti buszvezető ellen

2018 szep 14
Megosztás

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy buszvezető férfivel szemben, aki 2018. február 7-én este Kecskeméten egy helyi buszt vezetve elütött egy zebrán átkelő gyalogost, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A gépkocsivezető foglalkozású férfi 2018. február 7-én, este fél 7 körüli időben egy helyi járatú autóbuszt vezetett Kecskeméten, a Hornyik János körúton. Éjszakai látási viszonyok voltak, de a közvilágítás működött, az úttest aszfaltja száraz és hibátlan volt.

A vádlott a busszal az egyirányú, párhuzamos közlekedésre alkalmas, három sávos körút belső forgalmi sávjában a Széchenyi tér irányába haladt mintegy 27 km/h sebességgel. Haladása során a Piaristák terén lévő egyik kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt a busszal annak ellenére nem állt meg, hogy a külső sávban a zebra előtt egy másik autó megállt.

Az ügy sértettje, egy fiatal kecskeméti nő, a 23 éves H. Adrienn a busz előtt, jobbról balra haladva akart átmenni a zebrán. A vádlott azonban nem adta meg a sértettnek az elsőbbséget és a féktávolságon kívül észlelhető hölgyet mintegy 10-12 km/h sebességgel elütötte. Az elütés miatt a sértett az úttestre, a gépjármű elé esett, majd az alá kerülve olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A sértett által elszenvedett baleset és halála között egyenes oksági összefüggés állapítható meg.

 A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azon KRESZ szabályokat, miszerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni, illetve a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

 Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, amely 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A szabadlábon lévő vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Kecskemét város vezetése a balesetet követően közlekedési lámpát szereltetett fel a gyalogátkelőhelyhez.