Vakarózás helyett csípésmegelőzés

2014 jún 14
Megosztás
szúnyogbár

A szúnyogok módfelett utálatos hölgyvendégei a nyári estéknek, de ha kitanuljuk mi vonzza és taszítja őket, úgy többé-kevésbé sikeresen megakadályozhatjuk kéretlen lakomázásukat rajtunk.

Sok módszer van elrettentésükre, még több a legyilkolásukra, de ezek zöme drága és/vagy nyilvánvalóan egészségtelen. Kézenfekvő megoldás lenne ha csupán visszatartanánk a lélegzetünket miközben megpróbálnánk egyáltalán nem izzadni, de belátható, hogy hosszú távon ez tarthatatlan, és eléggé leülne a hangulat is, szóval más megoldást kell keresnünk.
Induljunk ki abból hogy lehetőleg ránk se szálljon a vérivó dög: öltözzünk világos ruhába, kevésbé támadnak meg így mivel ösztönösen az árnyékos, sötét helyeket keresik. Lehetőleg napon szárítsuk öltözetünk, az UV-sugárzás eléggé hamar kisüti a szúnyogokra csábítóan ható öblítőszagot. Parfümöktől tartózkodjunk, kivétel a valódi vaníliakivonat, amiből pár cseppet lehet csuklóra, halántékra és az Achilles-ín két oldalára masszírozni; ezeréves trópusi moszkitóriasztó módszer, elsősorban hölgyek számára.

Testápolók és naptejek tartalmazhatnak szúnyogcsábító aromákat, az olívaolaj viszont bizonyosan nem, sőt, természetes védőréteget képez bőrbe masszírozva – keverhetjük a következő olajokkal: citronella, levendula, macskamenta, eukaliptusz, csombormenta, bazsalikom, kakukkfű, teafa, cédrus, borsmenta, citromfű. 

Ha izzadósak vagyunk, tartsunk kezünk ügyében egy kis törölközőt és használjuk gyakran.

A szúnyogok a bőrön kipárolgó tejsavra és a kilélegzett széndioxidra uszulnak, elsősorban ebből érzik, hogy melegvérű élőlény van a közelükben, mellé infravörösben látnak – mint millió zizegő kis vámpiroska terminátor. Tudományos tapasztalatok szerint a sós és a magas káliumtartalmú ételek, valamint a fizikai megerőltetés emeli a tejsavkibocsájtásunkat. Sok kálium van a krumpliban, a banánban, a spenótban, a mazsolában és a szilvában, valamint a babban és a tökben - ezek fogyasztását lehetőleg kerüljük szúnyoginvázió idején.

Fokhagymát lehet és hasznos minden mennyiségben enni, mert a szúnyogokat (és a babona szerint a vámpírokat) távol tartja – legfeljebb csábítóan lángosaromájú lesz a leheletünk. Ugyanígy bevethetünk B1 vitamint belsőleg, de kell egy-két hét amíg eléggé felhalmozódik a szervezetben ahhoz, hogy hatásos legyen.

Grillezésnél bátran részesítsük előnyben a currys szószokat, a benne található kurkuma rendszeresen fogyasztva – amellett hogy nagyon egészséges – szintén szúnyogriasztó hatású.

Ha megoldható, lógassunk kerti összejöveteleinken asztalunk fölé ventilátort mert a repülő rovarok messze elkerülik az örvénylő levegőt és koccintsunk abszinttal, ouzóval, vodkával, limonádéval – ezek mind taszítják a vérszívókat. 

Szerencsére a malária és a Nyugat-nílusi láz Magyarországon ez idáig nem valós veszély, a szúnyogzümmögés és -csípés csupán kellemetlen – ha a fenti praktikák ellenére mégis bekóstolnak, tegyünk a csípésre egy csepp ecetet, ne vakarjuk, és gondoljunk szeretettel a vámpírvadász bőregerekre: egy kis barna denevér például percenként tíz szúnyogot képes elkapni. Lazán legyőzi ezzel a teljesítménnyel az elektromos szúnyogcsapdát, és még áramot sem fogyaszt.

Bali Haui