Városarculat formáló helyi magazinok

2015 dec 9
Megosztás
Hírös gazdaság, hírös históriák magazinok

Nagyot változott a kecskeméti médiapiac. Háttérbe szorult a multi, meghatározó lett a városi alapítású Kecskeméti Médiacentrum, amely a napokban két új minőségi magazinnal rukkolt elő.

 

A konkurencia kivételével szinte minden médium képviseltette magát kedden a városházán, ahol több városatya jelenlétében bemutatták a Kecskeméti Lapokat felélesztő Kecskeméti Médiacentrum csapatának új prémiummagazinjait: a Hírös Gazdaságot, valamint a Hírös Históriákat.

Bán János főszerkesztő elmondta: a két hiánypótló, színes nonprofit kiadvány kizárólag vállalkozói támogatásból készült, amely a város meghatározó gazdasági szervezetein, közösségein, intézményein keresztül jut el az érdeklődőkhöz, kereskedelmi forgalomban nem kapható.

Lovas Dániel, a Hírös Gazdaság felelős szerkesztője elmondta: a cél az volt, hogy olvasmányosan és átfogóan próbáljanak hiteles képet adni a városról azoknak, aki itt élnek, ide helyezték a vállalkozásukat, vagy majdan ide fogják, hogy legyen információjuk egymásról,  illetve ismerjék meg annak a lehetőségét: miként tudják befolyásolni a város fejlődését. Hozzátette: két réteget céloztak meg  a lappal: a városi döntéshozókat és értelmiségieket, illetve mindazon gazdasági pozíciókban ülő vezetőket, akiknek fontos, hogy pontos képet kapjanak Kecskemét gazdasági helyzetéről. Hangsúlyozta: nem utolsósorban  városmarketing céllal is készült ez a kiadvány, mert fontos, hogy naprakész, hiteles és egységes képet sugározzon magáról a város. A Hírös Gazdaság - a tervek szerint - negyedévente fog megjelenni.

A másik, a Hírös Históriák képes folyóirat egy régóta tátongó űrt próbál kitölteni. A cél: a várostörténet minél szélesebb körben való megismertetése természetesen érdekes, érdekfeszítő írásokkal. Bán János elmondta: a tapasztalatok azt mutatják a történelem kedvelők, illetve a történelemben járatos szakemberek is keveset tudnak annak a városnak a múltjáról, ahol élnek, nemhogy a fiatal generáció. Hozzátette: ráadásul Kecskeméten példaértékű a lokálpatriotizmus, lelkes csoportok és közösségek működnek ezen a területen az interneten.

Kriston Vízi József, a Hírös Históriák felelős szerkesztője elmondta: az apropót a Katona József Múzeum Beszélő köntös című kiállítása adta, ennek okán az első szám tematikája a török kor köré szerveződik, a kiállítással a középpontban. A kiadványt színesítik más múltbéli történetek, mint például az első kecskeméti repülőnap, egy meg nem valósult századfordulós víztorony terve, illetve egy elsüllyedt sziget emléke a Duna déli szakaszán.

A tervek szerint félévente megjelenő képes folyóirat mindegyike egy-egy vezértéma köré szerveződik