Végéhez ért a Slow Food-CE projekt

2020 jún 1
Megosztás

Végéhez érkezett a 2017. július 27-én útjára bocsájtott Slow Food-CE projekt, melyben öt ország, öt városa vett részt. Magyarországot Kecskemét, Kecskemét MJV Önkormányzata képviselte. A projekt célja, - mely mozgalom eredetileg 1989-ben indult Olaszországból - hogy megőrizze a helyi gasztronómiai hagyományokat, visszafordítsa az embereket a tradicionális értékek felé, felhívja a figyelmet a felgyorsult világunkban egyre növekvő kész ételek és külföldi áruk fogyasztása helyett a hazai, jó minőségű, helyi alapanyagokból, hagyományos eljárással készülő, ízletes ételek fogyasztásának fontosságára, az ízek élvezetére, a minőségi, lassabb tempójú életvitelre.

A projektben résztvevő városok mind önálló kutatási, feltárási programokat dolgoztak ki. Kecskemét programja a gasztronómiai hagyományok - kultúra, identitás, élelem - feltérképezésére épült. A kísérleti programban iskolák, óvodák, civil szervezetek, vállalkozások, őstermelők, kézművesek vettek részt. 

A projekt során az „Emlékek magtárához” (Ark of Taste) való hozzájárulás eszmei értékeket képvisel, hiszen célja a népi hagyományok megőrzése. A helyi emlékeink magtára olyan 20 videót takar, melyben az interjú alany – gazda, kézműves, mesterszakács, kertész, pékmester stb. – mesél az életéről, bemutat egy korszakot, betekintést enged a munkája fortélyaiba. Így a fiatalabb generáció is lehetőséget kap arra, hogy hasznos információkhoz jusson és ezáltal tanuljon.

Ugyancsak a kísérleti projekt részeként került megrendezésre minden hónap utolsó péntekén a Slow Food-CE termelői piac, melynek minden esetben a Budai utcai Piaccsarnok szabadtere adott otthont. A termelői piac célkitűzése, hogy a termelőktől a lehető legrövidebb utón a lehető legfrissebb, legegészségesebb, legízletesebb termék kerüljön a vásárló asztalára.  A rendezvény étel kóstolókkal, látványos gasztronómiai bemutatókkal és népi élőzenével fogadta az érdeklődőket. A termelői piac népszerűvé vált a gyermekek körében is, hiszen az alkalmanként kilátogató gyermekcsoportok a sok finom kóstoló és érdekes látványi elem, mesterségek megismerése mellet, végig nézhették, hogyan készül lépésről-lépésre a kenyér. 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata vendégül látta tavaly októberben, a városunkba látogató, a projektet vezető olasz partnereket. Ideutazásuk célja a Slow Food termelői piacon résztvevő termelőkkel való megismerkedés, tapasztalatcsere volt, illetve betekintés a termelői piac működésébe. 

A Slow Food mozgalom kiemelt célcsoportja a legfiatalabb generáció volt, ennek érdekében a pedagógusokkal együttműködésben kialakított segédtananyag keretében óvodás és iskolás csoportok, osztályok kerültek meghívásra ismeretterjesztő célzattal a piacra, illetve a Slow Food előadói látogattak ki az intézményekbe. A gyermekek kézműves táborokban ismerkedhettek a hagyományainkkal és szebbnél-szebb rajzokkal mérettették meg tudásukat és kézügyességüket a Slow Food jegyében meghirdetett rajzpályázatokon. 

Bár a projekt befejeződött, minden résztvevőben nyomokat hagyott. Szellemisége köztünk marad és bizton építi a jövő nemzedékét, emlékeztetve arra, hogy a múlt is belőlünk fakad, őseink hagyatéka.