Veszélyes fákat váltanak le a főtéren

2023 aug 7
Megosztás

A városháza felújítását követően a főtér zöldfelületeinek megújítása fokozatosan történik. Először az épület belső udvarának díszkertje, majd a homlokzati terület ágyásai, illetve a Kossuth szobor melletti körágyások születtek újjá az elmúlt hónapokban.

A Kossuth szobor és az épület között húzódó nyugati ostorfa sor felmérése során a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. munkatársai problémákat észleltek, ezért műszeres, akusztikus tomográfos favizsgálatot (FAKOPP) rendeltek meg.  Az eszköz képes megmutatni az élő és a korhadt fatest arányát és elhelyezkedését a fában, a fa roncsolása nélkül.

A minősített favizsgáló szakmérnök által elvégzett mérések eredményei alapján több fa azonnali kivágása vált indokolttá, mivel törzsükben olyan mértékű korhadást talált, amely veszélyezteti az állékonyságukat, azaz balesetveszélyesek. A jelentős főtéri gyalogosforgalom és a közelgő nagyobb rendezvények miatt a fák kivágását mielőbb, napokon belül elvégzik.

A kivágással érintett fasor teljes megújítása a főtéri zöldfelületek szakaszos rekonstrukciójának részeként valósul majd meg a közeljövőben.