Villányi nagykövet a Koch Borház Kecskemétben

2019 május 20
Megosztás
Gere Zsollt, Koch Csaba

Gere Zsolt, villányi borász volt a vendége legutóbb a Koch Borház Kecskemétnek, aki édesapja, Gere Tamás révén másodgenerációs családi borász és ízig-vérig elkötelezett Villányi hírnök, sok-sok mondanivalóval és folytonos hasznos tenni akarással. Lendületes, izgalmas borestének ígérkezett, nemhiába volt telt ház.

Zsolt nem okozott csalódást. Mintegy két órán keresztül átszellemülten mesélt Villányról, a gondjaikról, a terveikről, no, meg nem utolsósorban a boraikról, amelyből volt bőven az este.

Miféle gondjai lehetnek egy befutott villányi pincészetnek? Elsősorban az időjárás, amely az utóbbi években ismeretlen kihívások elé állít minden bortermelőt. Mindezt tovább nehezíti a Gere családnál az, hogy elmúlt évtizedben a még jobb és a még természetesebb borok elérése érdekében átálltak az ökológiai növénytermesztésre, amelynek útja a kiszámítható éghajlat mellett is rögös, nemhogy a szélsőségek, valamint a sok eső mellett, mint az idei.

Gere Zsolt azonban a nehézségek ellenére is elkötelezett ez ügyben, azt vallja, csak a tiszta dolgok visznek előre, ezért semmiképpen nem akar beavatkozni és felülírni a természet törvényeit.

Abban is elkötelezett, elmondása szerint, hogy kiáll a multik árnyékából, nem hajszolja tovább a divat diktálta borok  tömegtermelését, hanem a kevesebb, de minőségibb borkészítés felé mozdul el.

A többgenerációs borászcsalád jelenleg 35 hektáron gazdálkodik. A klasszikus villányi borok mellett azonban ma már elengedhetetlen a könnyed, fiatalos, gyümölcsös reduktív borok készítése is, ha egy borász a porondon kíván maradni, ezért természetesen kóstolhattak belépőként a Koch Borház Kecskemét vendégei egy Comis névre hallgató illatos fehér gyöngyözőbort, valamint rosét. Utóbbi máris tiszteletre méltó termék, mert a macerás szőlőfajta, Kadarka volt, és talán épp az érzékenysége miatt kapta a Kisasszony nevet. A divatos, könnyed, üdítő bisztró borvonalhoz tartozik még a harmadjára kóstolt Redy, amely egy összvillányi trendibor. A cél a fiatalok, az Y generáció meghódítása, invitálása a vörösbor világába. 

Ezután indult el a vendégsereg a villányi vörösborok ösvényén egy 2015-ös Prémium Kadarka volt a kalauz, elegáns, fűszeres, régi időket idéző műveltséggel. Ennél a pontnál bekapcsolódott Koch Csaba házigazda is egy meglepetéstétellel, amelynek apropóját az adta, hogy aznap volt a Bács-Kiskun Megye Bora választás, amelyen a Koch Pincészet 2017-es Kékfrankosa lett a legjobb. Az idei megyei zsűri tényleg dicséretet érdemel, mert a sok tétel közül valóban egy klasszikus, fajtatiszta, nem hivalkodó, jól iható bort választottak. Aztán következett Gere Zsolt 2016-os Cabernet Sauvignonja, amely idősebbnek tűnt a koránál, de még nagy jövő áll előtte. Igazi meglepetés volt viszont a 2015-ös Cabernet Francja a pincészetnek, a selymével, a diszkrét alkoholjával, talán a legelegánsabb Franc, amelyet mostanság kóstolhattam.

A kellemes estét a pincészet egyik legkomolyabb bora, egy tíz éves, kishordós cabernet-merlot cuvée, az Aureus zárta, amely tekintélyparancsoló, de mégis villányian elegáns, fekete bogyós, mély bor. A prémiumnedü neve az aranyra utal. Nem kell ahhoz aranyásónak lenni, ha az arany megteremhet a föld felett. Tudja ezt Gere Zsolt már fiatalon, egész biztosan, és ha így halad, meg fogja csinálni a 24 karátos Villányi nagy bort.

- rajnai -

További borkóstolók a pinceáras Koch Borház Kecskemétben!

 

Fehér Anna

Koch Borház Kecskemét

+36 30 567 41 16

6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C

info@kochborhazkecskemet.hu

www.kochborhazkecskemet.hu

www.facebook.com/kochborhazkecskemet