Woody Allen filmadaptáció a Kamaraszínházban

2021 jún 23
Megosztás

Telt ház előtt megtartotta újabb premierjét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház: Woody Allen örökké aktuális dilemmákat feszegető Férjek és feleségek című filmjéből készült színpadi adaptáció Szente Vajk rendezésében. A tomboló nyár fergeteges hangulata a Kelemen László Kamaraszínházba is beköltözött vasárnap este: óriási tapsvihar kísérte a kellően elgondolkodtató, de mindenképp szórakoztató, látványos és jól ismert slágerekkel feldobott produkciót. 

Aki vasárnap este a Férjek és feleségek című zenés vígjátékot választotta a vízparti fröccsözés vagy a medencés kerti party helyett, biztosan tanúsítani fogja, hogy ezért az előadásért még a foci-Eb esti meccsét is megéri felvételről nézni. 

Hiszen mi is szólíthatná meg jobban a közönséget, mint egy darab, amely a házassággal, szerelemmel, s annak minden velejárójával foglalkozik... Woody Allen 1992-ben napvilágot látott története nagy sikerrel fut a színházakban is. Az egyszerre elgondolkodtató és nevettető, tanulságokat és elrettentő példákat kínáló történet középpontjában a mindenkori romantikus kapcsolatok újrarendeződése áll. 

Amikor Jack (Adorjáni Bálint) és Sally (Hajdú Melinda) bejelenti, hogy szakítanak, kisebb sokkot okoznak ezzel barátaiknak, Gabe-nek (Szemenyei János) és Judynak (Märcz Fruzsina). Lehet, hogy a nagy megrázkódtatásnak az az oka, hogy az ő viszonyuk is megromlott már, de erre csak most kezdenek rájönni. Így hát, miközben Jack és Sally vidáman élik szabad életüket, új embereket ismernek meg, Gabe és Judy kapcsolata egyre siralmasabbá válik, és ők is kezdenek új emberekhez vonzódni. Gabe érdeklődését fiatal tanítványa (Kelecsényi Panni) kelti fel, aki isteníti a férfit, Judy és Sally pedig felváltva randevúzik a jóképű szerkesztővel, Michaellel (Ferencz Bálint).

Szente Vajk ráadásul rendkívül egyedi látványvilágot álmodott meg az előadáshoz. Ebben Kovács Yvette Alida jelmeztervező és Rákay Tamás díszlettervező voltak segítségére.

A karakterekhez a személyiségüknek megfelelő színeket társítottak. Mivel a szereplők a darab folyamán gyakran váltogatják partnereiket, ilyenkor kiegészítőket is cserélnek a jelmezükön: felveszik az éppen aktuális társuk színét egy-egy ruhadarab erejéig, ezzel segítve, hogy a színek bizonyos érzéseket, asszociációkat indítsanak el a nézőkben.

A New York utcáit idéző díszletben meghatározó szerepe van egy írógépnek, hiszen Gabe író, aki irodalmat tanít az egyetemen, és a történet bontakozása közben egy regényen munkálkodik, míg Michael újságíróként dolgozik, tehát az írógép mindkét karakterhez kapcsolódik. Mivel a Gabe-et alakító Szemenyei János és a Michaelt megformáló Ferencz Bálint egyaránt kiválóan zongorázik, Szente Vajk rendező vitt egy csavart a fő kellék megalkotásába: az írógépbe egy zongorát rejtettek, amely sokszor megszólal az előadás alatt.

A darab zenei világát főként a 20. század első felében született amerikai slágerek határozzák meg: többek közt George Gershwin és Irving Berlin szerzeményei hallhatók, amelyek például Frank Sinatra és Ella Fitzgerald előadásában váltak ismertté. A produkció zenei vezetője Károly Kati.

A Férjek és feleségek júniusban, júliusban és augusztusban megtekinthető a Kelemen László Kamaraszínházban. Az előadás a nagyszínházi bérlethez választható kisszínházi előadásként, illetve jeggyel is látogatható.