Zöldhulladék leadás rendje a BÁCSVÍZ-nél

2022 nov 3
Megosztás

A BÁCSVÍZ Zrt. komposztáló telepén (Kecskemét, Mindszenti körút 36.) származási helytől (közterületi vagy magáningatlan) függetlenül korábbi éveknek megfelelően idén is lehetőség van vegyes- és kommunális hulladéktól mentes fás szárú növények, növényi részek díjmentes elhelyezésére (tuskó kivételével). 

Azonban nem lehet leadni lágyszárú növényeket, növényi részeket (fű, levél, nád, gyékény, borostyán, babér és hasonló zöldek).

◦ Nyitva tartás: hétfő-csütörtök 7-14 óra között, pénteken 7-12 óra között van nyitva a komposztáló (komposzt vásárlás és zöldhulladék lerakás tekintetében). Áthelyezett munkanapon nincs kiszolgálás.

◦ Komposzt súlya/ára: 1 m3 nagyjából 800 kg és bruttó 8,90 Ft/kg.

◦ A Hírös komposzt agrár-környezetgazdálkodási támogatásba (AKG) bevont területen is alkalmazható. (Mert az AKG felhívás Fogalomjegyzékének 76. pontja szerint a 36/2006. (V. 18.) FVM rendelet előírásainak megfelelő, komposztálás útján előállított termésnövelő anyag.)

◦ Vásárlás/zöldhulladék lerakás helyszíne: 6000 Kecskemét, Mindszenti krt. 36., a telephely keleti részén (vasút felől), lemez csarnok jobb oldalán a nyitott kapun kell bejönni és ott rögtön megállni.

◦ Vásárlás menete:

◦ Beérkezéskor a kapunál lévő hídméregre kell állni, belépő súly mérése és rögzíttetése kollégánk által.

◦ Kollégák útba igazítása alapján megadott csarnokban komposzt zsákolása (zsákot Önnek kell hozni és belelapátolni, lapát biztosított a helyszínen) vagy utánfutó/szállító jármű homlokrakodóval való megrakása munkatársunk segítségével.

◦ Hídmérlegre vissza kell állni (kilépő súly), a súlykülönbözetet helyszínen készpénzben kell kifizetni (kérjük, kisebb címletű pénzt is hozzon magával).

(7 és 10 óra, valamint ebédidő -12:00-12:30- körül kisebb várakozási időre lehet számítani)

◦ Zöldhulladék lerakása (jelenleg csak fás szárú növényeket tudunk fogadni, fű, levél, nád, gyékény, borostyán, babér és hasonló zöldek, valamint tuskó, gyökér behozatala tilos!):

◦ Beérkezéskor portánál meg kell állni.

◦ Biztonsági őr regisztrálja a belépő járművet és ellenőrzi a behozott zöldhulladékot.

◦ Zöldhulladék tároló helyen a növények lerakása önállóan.

◦ Távozás (kérjük a munkagép és egyéb gépjármű forgalom miatt fokozott körültekintéssel közlekedjen).

◦ „Szemét” és nem megfelelő hulladék beszállítása esetén munkatársaink kitilthatják a zöldhulladék fogadásból az illetőt.

◦ Szállítás: BÁCSVÍZ Zrt-nek jelenleg nincs kapacitása kiszállítani, azonban egy volt munkatársunk foglalkozik házhoz szállítással.

◦ 1-6 m3 (max. 4 tonna) mennyiségig: Tóth András (30/286-20-00)

Esszenciális mikroelemeket tartalmazó komposzt

Gyártó és engedélyes: BÁCSVÍZ Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt., 6000 Kecskemét, Izsáki út 13.

Az előállítás helyszínén is újra megvásárolható a BÁCSVÍZ Zrt. kecskeméti komposztáló üzemében készített, esszenciális mikroelemeket tartalmazó Hírös Komposzt, amely már több növényi kultúrában bizonyította talajjavító- és termésnövelő hatását.

Talajaink termékenysége a szerves és szervetlen növényi tápanyagok egyre kisebb mennyisége miatt, a talajélet fokozatos pusztulásával csökken, eltűnnek a mikroszervezetek, melyek a növénytáplálás fontos szereplői.
Az aktív talajélet alapvető feltétele a kiegyensúlyozott növénytáplálásnak, a megfelelő tápanyagellátás elengedhetetlen a növények egészsége és magas táplálkozásbiológiai értéke szempontjából. A kultúrnövények beltartalmi romlása és a növények megbetegedései a mikroelemek hiányára (táplálkozási zavarra) vezethetők vissza, ezek a változások pedig komoly hatással vannak a takarmányozott állatokra és az emberre is.

A talaj tápanyag-ellátottságát, a talajélet aktivitását komposzt segítségével javíthatjuk.

A komposzt felhasználás előnyei:

◦ A talajélet megindul, a szármaradványok, szerves anyagok lebomlanak (humusszá alakulnak) és a bennük lévő tápanyagok egyenletesen hozzáférhetővé válnak.

◦ Nem mosódik ki, nem perzsel és nem rothaszt.

◦ A talaj szerkezetét-, hő- és vízháztartását javítja.

◦ Nagy adszorpciós kapacitása révén csökken a talaj evaporációs vízvesztesége és a kemikáliák (műtrágyák, növényvédő szerek) hasznosulása kedvezőbb.

A Homokhátságon a komposztok felhasználása különösen indokolt, mivel ezáltal:

◦ a félsivatagi klíma vízháztartása javul (kisebb párolgás),

◦ egyenletes növényállomány érhető el,

◦ a pH csökken a mikroelemek felvehető tartománya felé és a szerves kötésben lévő tápanyagok fokozatosan válnak felvehetővé (nincs erős kémiai kötés),

◦ a homoktalajokra jellemző növényélettani táplálkozási zavarok (a homok- és a lúgos kémhatású talajoknál előforduló mikroelem hiányok: B, Cl, Cu, Fe, Mn, Mo és a Zn) mérséklődnek.

A Hírös Komposzt összetétele, tápanyagtartalma a jogszabályi elõírásoknak (36/2006. (V. 18.) FVM rendelet) megfelel, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik.

A komposzt felhasználása az alábbi kultúrákban engedélyezett a megadott dózisokban:

◦ kertészeti termesztésben

◦ szabadföldi zöldség- és dísznövénytermesztésben: 3-4 kg/m2 mennyiségben, vetés vagy ültetés előtt, a talajba bedolgozva,

◦ hajtatott zöldség- és dísznövénytermesztésben: 2-10 kg/m2 mennyiségben, vetés vagy ültetés előtt, a talajba bedolgozva,

◦ termesztő közeg készítéséhez: 100-200 kg/m3 mennyiségben bekeverve,

◦  szőlő telepítéskor: 0,5-2,0 kg/tőke mennyiségben, a talajjal összekeverve, a gyökérzet alá legalább 8-10 cm-re bedolgozva, majd fenntartó trágyázására: 5-15 t/ha mennyiségben, kiszórva és a talajba bedolgozva,

◦ gyümölcs telepítéskor: 2-3 kg/ültető gödör mennyiségben, a talajjal összekeverve, a gyökérzet alá legalább 8-10 cm-re bedolgozva,

◦ majd fenntartó trágyázására: 12-15 t/ha mennyiségben kiszórva és a talajba bedolgozva,

◦ díszcserje, díszfa telepítésekor: 1,2-2,0 kg/ültető gödör mennyiségben a talajjal összekeverve, a gyökérzet alá legalább 8-10 cm-re bedolgozva,

◦ gyepek telepítésekor 2-2,5 kg/m2 mennyiségben, a talajba bedolgozva,

◦ majd fenntartó trágyázására 0,7 kg/m2 mennyiségben ősszel kiszórva,

◦ parkosításhoz a takaróréteghez: 250-350 kg/m3 mennyiségben, bekeverve,

◦ szántóföldi kultúrákban: 10-20 t/ha mennyiségben, vetés vagy ültetés előtt a talajba bedolgozva,

◦ rekultivációra a talajvédelmi tervben meghatározott mennyiségben.

FIGYELEM: Nitrátérzékeny területeken évente legfeljebb 170 kg/ha nitrogén hatóanyag használható fel!

A Hírös Komposzt kilogrammonként 7 forint + ÁFA (bruttó 8,90 forint) áron megvásárolható a BÁCSVÍZ Zrt. komposztáló üzemében (Kecskemét, Mindszenti körút 36., szennyvíztisztító telep mellett), hétfőtől csütörtökig 7 és 14 óra között, pénteken pedig 12 óráig.

További információk Máté Gábornál a 06/70/507-4054-es mobilszámon 8-15 óra között, vagy a mate.gabor@bacsviz.hu e-mail címen.
HÍVÓSZÁM KIJELZÉS NÉLKÜLI HÍVÁST NEM FOGADUNK!