Zsebbe fizettek a cégek a szemétszállításért

2018 jan 25
Megosztás
kukák

A napokban összehangolt házkutatásokat bonyolított le a kecskeméti rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztálya a városgazdasági (VG) kft. irodáiban, illetve egykori és leendő vezető beosztású alkalmazottainál. Lefoglalták az önkormányzati cég hulladékszállítási adatait tartalmazó szerverét, az iratait, valamint egy számlatömböt és egy bélyegzőt kerestek. Ez utóbbiakat egyelőre nem találták meg. 

Az ügy egyébként már több mint két éves. Akkor tett feljelentést Lassú Tibor, a VG Kft. ügyvezetője, mert súlyos visszaélésekre bukkant a cégnél. Az ugyanis régóta köztudott dolog, hogy a kukásautón lógó szemétszállítók, alkalomadtán, kapnak egy kis borravalót, ha feldobnak  a kuka mellett egy-két hulladékkal teli zsákot, de amit lelepleztek, az már rendszerszintű korrupció volt és a hatóságok sejtése szerint milliókra tehettek szert a haszonélvezői. 

A VG Kft.-nél abban az időben arra lettek figyelmesek, hogy hirtelenjében egyre több — nagyrészt vendéglátásra, kereskedelemre szakosodott — vállalkozás szünetelteti a hulladékszállítást, amelyeknél természetesen drágább a lakosságinál a szemétdíj és a mennyisége is több. A belső ellenőrzés során aztán az is kiderült, hogy ez a több száz hulladékszállítást szüneteltető cég él és virul, miközben a hulladékát is rendszeresen elszállítják. A cég három alkalmazottját azonnali hatállyal elbocsátották, majd ekkor jött a hab a tortán. Kiderült: amelyik vállalkozás igényelte, a szolgáltatásért számlát is kapott, igaz nem gépi, VG Kft.-set, hanem kézzel írott bélyegezettet. Ennél a pontnál született meg a feljelentés, amelyet az első körben a NAV vizsgált, de mivel a cégek azt az elég csekély számú és összegű hamis számlát betették a könyvelésükbe, meg végül a munka is el lett végezve, véleményük szerint nem sérült a költségvetés, ezért az ügyet visszapasszolták a rendőrségnek.

A rendőrség látókörébe került a három elbocsátott munkatárs, illetve egy negyedik is, aki korábbi alkalmazottja volt a VG Kft.-nek és furmányos saját zsebre dolgozás miatt bocsátották el. Információink szerint ez utóbbi férfi volt az ügy értelmi szerzője. Végigjárta a vállalkozásokat és felajánlotta részükre az olcsóbb szemétszállítás lehetőségét, illetve a számlát is ő készítette el igény szerint. A belsős munkatársak pedig a álszüneteltetést, illetve a szemétszállítás koordinálását végezték.

A rendőrség most azt próbálja meg kideríteni, hogy pontosan hány cég élt ezzel a fekete módszerrel és vajon hány tonna illegális hulladék került be így az évek során a Kisfái hulladéklerakóba.

Az ügyben kerestük Csongor Attilát, a Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, de azt mondta: az ügy lezárásáig nem kíván nyilatkozni. 

A Kecskeméti Rendőrkapitányság szóvivője szintén szűkszavú volt, mondván folyamatban lévő nyomozásról nem adhatnak felvilágosítást, így nem tudjuk egyelőre, hogy van-e már gyanúsítottja a nagyszabású visszaéléssorozatnak.