Kajszi konferencia Kecskeméten
Kecskeméten hagyományai vannak a kajszi barack termesztésének, az egyik legsikeresebb fajtát Magyar, avagy Kecskeméti néven ismerik az emberek. A gyümölcs szerepel Kecskemét Város és Bács-kiskun Megye értéktárban is, a kecskeméti barackpálinka hungarikum lett.
A termelési hagyomány folytatói között igény támadt a termelői közösség létrehozására és a termékeik jobb pozicionálására. A kajszi barack kiszorult a helyi érdeklődés középpontjából mintegy 60 évre. A munka elindult és a gazdálkodók kezdeményezését a Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület karolta fel. Az értékes gyümölcs és a belőle készült termékek népszerűsítése, fogyasztása a város lakói számára – ismét - identitásuk részévé válhat!
A kajszi barackot termelők és a kertész szaktanácsadók és más érdeklődők kaphatnak a téma jeles ismerőitől információkat, kutatási eredményeket és javaslatokat a fajtaválasztás, a termőhelyi sajátosságok és a klimatikus viszonyok tükrében. A rendezvény nyilvános és térítésmentes, de előzetes regisztráláshoz kötött.
További információk találhatók az alábbi linkeken: