A városházi átláthatóságért küzdenek

2014 már 6
Megosztás
Laskovics Diána, Király József

Feljelentést tett Király József, a szocialisták vezére, mert szerinte az a két tanulmány, amit az önkormányzat megrendelt, csak a fénymásolás árát éri, nemhogy 37,5 millió forintot.

 

- Hiába szeretnénk több éve az oly áhított tisztaságot a közéletben, nehéz dolgunk van, mert több éves ügyekben sem kapunk tájékoztatást, nem csak az adófizető polgárok, hanem én, mint városi  képviselő, az MSZP önkormányzati frakcióvezetője sem - mondta Király József, a képviselőjelölt társával, Laskovics Diánával, csütörtökön délelőtt tartott sajtótájékoztatóján Kecskeméten 

A bejelentés apropója az volt, hogy a napokban jogerősen pert nyert az önkormányzat ellen egy volt köztisztviselő, aki négy éve nem volt hajlandó átutalni két, egyenként 18 millió 750 ezer forintos, üzletviteli tanácsadásról szóló számlát, mert nem volt meg rajtuk a szabályos hivatalvezetői ellenjegyzés. A munkaügyi bíróság szerint, mivel ennek a hiányosságnak a jelentése miatt retorziók - prémiumelvonás, áthelyezés - érték Csorba Antalné köztisztviselőt, megilleti az elmaradt jutalma, valamint egymillió forint kártérítés, mert a hivatal bizonyítottan megsértette vele szemben az egyenlő bánásmód követelményeit. 

Csorbáné pere hallattán Király József szeretett volna fénymásolatot kérni a két üzletviteli tanácsadás címén jegyzett tanulmányról, hogy pontosan miért is fizetett ki a város két családi házra való közpénzt.

Határ Mária, jegyző azonban a kiadást megtagadta, mondván, azok szerzői jogvédelem alá esnek. 

Ennek okán Király József csak beletekinthetett a két tanulmányba, és a látottak alapján úgy döntött, hogy feljelentést tesz, mert véleménye szerint ezek fércmunkák, az Integrált Városfejlesztési Stratégia, valamint a Közlekedés Tudományi Intézet egy korábbi tanulmányának az összeollózásából született.

Király József hangsúlyozta: mindezek mellett kérem a polgármester urat, hogy rendeljen el belső vizsgálatot a gazdálkodási osztályon, mert ez mára tűrhetetlenné vált, hogy minden évben kiesik egy csontváz és nincsen felelős. Hozzátette: először jött a KSE Kft. ügye, amelyben egy sorszám alatt három különböző javított számla is született, amelyet a hivatal befogadott, majd jött Csorbáné kálváriája, amelynél a munkaügyi perben derült ki, hogy a két számla és a teljesítésigazolások mára nem azonosak a négy évvel ez előttihez képest. 

Ez utóbbiban a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség indított eljárást.

- A városban zajló közlekedés-fejlesztési beruházások a szocialisták által kifogásolt tanulmányok által megalapozott pályázatok eredményei - mondta Zombor Gábor, polgármester az MTI-nek a feljelentéssel kapcsolatban.

Hozzátette: a pályázatok eddig lezárult sikeres szakaszai átestek mind a hazai, mind az európai uniós felügyeleti vizsgálatokon, de sem az eljárásokban, sem azok tartalmában kifogást nem találtak.
Hangsúlyozta: felhívom a figyelmét minden politikai erőnek Kecskeméten, hogy ne okozzon kárt a városnak az országgyűlési választás kampányának a hevében.

Király József, Zombor Gábor nyilatkozatára azt mondta: nem kíván vitába bonyolódni, de ez nem a kampány hevében született, hanem már négy éve kezdődött, csak mostanra lett benne jogerős ítélet. Hozzátette: ha minden szép és minden jó, akkor miért kell titkolózni, miért nem nyilvános ez a tanulmány és miért üzletviteli tanácsadás szerepel a számlákon? 

Csorbáné peréről, és az ügy hátteréről az alábbi Hírösvény cikkekben olvashat:

http://hirosveny.hu/hirek/hivatali-kozokirat-hamisitas-gyanu

http://hirosveny.hu/hirek/nincs-egyenlo-banasmod-varoshazan

 
Címke: