Bányais utórezgések a közgyűlésben

2015 május 30
Megosztás
tüntetés a kecskeméti Bányai Júlia gimnázium előtt

A címterv az volt, hogy még egyszer utoljára a szerencsétlen kommunikációról. Nem adtam, mert  úgyse lenne foganatja. Utólagos magyarázkodás és senki sem mondja: a király meztelen.

 

A városi Fidesz frakció képviselői minden egyes rosszindulatú feltételezést visszautasítanak a Bányai Júlia Gimnázium igazgatóválasztása kapcsán és újabb verziókkal állnak elő azzal kapcsolatban, hogy miért nem javasolták egyöntetűen Dr. Lukács Lajos igazgatót a folytatásra.

Mint ismert,  áprilisban, a pályázat javaslati szavazásakor a Fidesz frakció hozzászólás nélkül tartózkodott, miközben az önkormányzati szakbizottság egyhangúlag támogatta.

Erre a volt és jelenlegi bányais diákok internetes oldalt indítottak szolidaritásként Lukács Lajos mellett, aki huszonhárom éve vezet egy sikeres, eredményes iskolát, majd egy csendes demonstrációra invitálták a város lakosait, a szülőket és a tanulókat. Elmondásuk szerint ez a döntés - országos tapasztalat alapján - is előrevetíti számukra azt, hogy Lukácsot el akarják távolítani valamilyen okból az iskola éléről.

Míg több száz ember énekelte a Miért hagytuk, hogy így legyen című Illés himnuszt a Bányai előtt Je Suiss Bányai-is pólóban és transzparensekkel, a városi nyilatkozatot adott ki, amely szerint nyugi, mert nem ők, hanem a fenntartó KLIK fog majd döntetni a törvény értelmében Lukács sorsáról, a frakció pedig azért nem javasolta az igazgató pályázatát, mert jobb szerették volna azt, ha nem csak egy pályázó van a posztra, úgy vélték demokratikusabb lenne a versengés. 

Bár a pályázat nyilvános volt és később a Bányai tantestülete is egyhangúlag támogatta Lukácsot, senki nem kérdezett arra rá, hogy ezt miért nem a szavazás előtt mondta el valamelyik városi képviselő. 

Aztán eljött egy hónap múltán a május végi közgyűlés, ahol természetesen napirendre került több iskola mellett a bányai ügye is. 

Dr. Sztachó-Pekáry István hosszasan elemezte, hogy miért nem támogatták Lukács pályázatát, ennek lényege a borús világkép, illetve a sikerorientáltság hiánya volt. 

Egy újabb verzió, egy újabb magyarázat. Az ellenzék közül újra senki nem kérdezett arra rá, hogy ha a véleménynyilvánító szavazástól tartózkodó képviselőknek tiszta  a lelkiismerete, akkor mindezt miért nem lehetett elmondani akkor és ott, nem adva találgatásokra, feltételezésekre és pánikra okot a szülők körében, de senki sem szólt.

Pedig a városvezető frakció tagjai bölcsebbek lettek volna, ha csendben maradnak és bevallják végre, hogy nem volt egy szerencsés a kommunikációs hozzáállásuk a Bányai ügyében, de miért is tették volna, hisz nem volt egy világos és egyértelmű érv az utánlövéseikre, ezért újra - mint mindig -  a győzelemittasan vonulhattak ki a történelmi díszteremből.

Rajnai Attila