Bikavér folyt a fogadóórán

2017 nov 10
Megosztás
Sebestyén Csabi

Végre egy fogadóóra, amelyen nem kellett izgulni, hogy mit mond a tanárnő a gyerekről, a becsúszott rossz jegyekről, illetve nem kellett hallgatni a választások közeledtével hirtelen felbukkanó körzeti képviselőt az ígéreteivel. Ez a találkozás ugyanis önmagában pozitív volt, mesterség és tudás szimbiózisáról szólt, meg persze egy fiatal tehetséges szekszárdi borászról, Sebestyén Csabiról, aki a kecskeméti DiVino Borbárban tartotta a fogadóóráját.

Rendhagyó forma, hiszen ahogyan azt általában megszokhattuk a sztárborász áll a középpontban, kezében esetleg mikrofon és beszél, beszél a borairól, mert szereti, az alkalmazottak meg körbetöltik a poharakat. A DiVino borászfogadóóra azonban mást jelent.  A főszereplő odalép az asztalunkhoz, bemutatkozik és mint egy jó házigazda, a kezében palack borral felkínálja a lehetőséget a kóstolásra. 

Aztán, persze onnantól megy minden a maga több száz éves módján, hogy na milyen, hogy ízlik, és ha igen, egyáltalán mit is iszunk, mire jó ez, hogy csináltam, miért szeretem? 

A fogadóórás házigazda közben hagyja az élményt leülepedni is egy kicsit, tovább áll, másik asztalokhoz, és amikorra már pont hiányozna, újból megjelenik egy másik palackkal.

Sebestyén Csabi szekszárdi borász, nem annak indult, de beleszeretett, termékei hagyományos, helyi adottságokból építkező szerelemborok. 

A kecskeméti DiVino-ban elsőként a 16-os Kadarkáját kóstolhattuk, amely valamivel karakteresebb a homokinál, kevesebb gyümölcs, több fűszer, aztán - mivel a legendás Kékfrankosa otthon maradt - mi mást, mint Szekszárdi Bikavért kortyolhattunk. És bizony igazak a pletykák, Szekszárd (ebben) is lekörözte Egert. Vibráló, izgalmas jól iható bor, amely már ősszel beköltözik hozzánk és ha van belőle elég, reméljük ki is telel.

A fogadóóra csúcspontja egy Görögszói Merlot volt, amelynek semmi köze az elhíresült Görögszóhoz, mert előbbi egy dűlő, utóbbi egy fantázianév. Mielőtt persze férfitársaink felkiáltanának, hogy Merlot soha, hiszen az egy női kapudrog, Sebestyén Csabiét érdemes megkóstolni, már-már Soproniba hajló meszességgel és teltséggel ábrándoztat meg bennünket ez a kerek bor a messze még tavaszról.

DiVino Borbár

Kecskemét, Kéttemplomköz 14.

Nyitva: Kedd-Szombat 16.00-24.00

https://www.facebook.com/divinokecskemet/