Bombariadók: oda a Mercedes Családi Nap

2014 jún 8
Megosztás
Mercedes Családi Nap 2012

Nem csak a Mercedest, a gyár dolgozóit is büntették az alaptalan bombafenyegetők. A júniusi Mercedes Benz Családi Napját a vezetőség a dolgozók biztonsága érdekében lefújta. Nem örülnek.

 

A Mercedes Benz Családi Nap a csapatépítésről, a barátkozásról, jó hangulatról szól, sőt mi több, a gyár alkalmazottai meg is mutathatják a családtagjaiknak, hogy hol és mit is csinálnak ennél a világcégnél. Minden dolgozó fejenként három hozzátartozót hívhatott. Bár sokan készültek már rá, a június 21-én, szombatra tervezett rendezvény biztonsági okok miatt elmarad.

Sztipichné Kozári Edina a Mercedes Benz Manufacturing Hungary (MBMH) sajtószóvivője a Hírösvénynek azt mondta:  a munkatársaink biztonsága a legfontosabb számunkra. A tervezett Családi Nap - több mint tízezer látogatóval - a gyár történetének eddigi legnagyobb rendezvénye lett volna. Azonban az elmúlt hetek történései alapján - még a jelenleg bevezetett biztonsági intézkedések esetén - sem garantálható az ilyen nagy létszámú esemény zavartalan lebonyolítása. Az MBMH vezetősége ezért nehéz szívvel úgy döntött, hogy a régóta várt Családi Napot lemondja. Nagyon sajnálatos, de ez teljes mértékben szükséges döntés volt - mondta. Az MBMH teljes vezetősége kiáll a dolgozói csapat mellett és továbbra is támogatja azon munkatársak törekvéseit, akik elkötelezettségükkel és kiváló munkájukkal erősítik az MBMH jó hírnevét - tette hozzá.

Kollektív bombázás

A dolgozók közül sokan nem hisznek a hivatalos indoklásnak, sőt, retorzióról beszélnek.

- Nekünk két műszakunk maradt el a bombariadók miatt. Haza ugyan nem mehettünk, bent kellett maradni a gyárban, de nem vettük fel a munkát. Aztán azt mondták, hogy lemaradásban van a gyár a tervekhez képest és plusz műszakra hívtak be. Más felől meg azt halljuk, hogy szó sincs elmaradásról, legalább 140 autó pluszban vagyunk - mesélte a hirosveny.hu-nak a dolgozók egy csoportja, akiknek rosszul esik a kollektív bűnösség érzése.

- Nekünk fontos ez a munka annak ellenére, hogy fizikailag igen megterhelő, anyagilag nem főnyeremény és a nemrég indult három műszak sem valami családbarát dolog. De vállaljuk, mert örülünk, hogy van állásunk. Csak azt szeretnénk, ha ezzel a kiszolgáltatottságunkkal nem élne vissza a gyár - kérte névtelenül a vegyes korosztályú "küldöttség", akik azt is leszögezték: a bombariadók betelefonálóira ők is nagyon dühösek.

A gyártás elmaradásával kapcsolatban Kozári Edina nem mondott konkrétumokat:

- Kérjük megértésüket, de darabszámokról, - kiesésről, illetve hogy mekkora kár keletkezett, nem áll módunkban tájékoztatást nyújtani - állt email üzenetében. A hatóságok gyors munkáját megköszönve hozzátette: a gyár vezetősége nem engedheti meg, hogy az ilyen típusú bűncselekmények a kecskeméti gyár és a magyar állam hírnevét lerombolják. Ezért a gyár vezetősége úgy döntött, hogy a jövőben minden jogi eszközt megragad a tettesekkel szemben.

Mint ismert: a rendőrség elfogta a gyár bombafenyegetőit, akik közül az egyiknek, a harminchárom éves M. Beatrixnek már megvolt a büntetőtárgyalása, ahol első fokon precedens értékű ítélet született: A nőt - mivel két alkalommal is alaptalanul bombariadót rendelt el - kettő év letöltendő börtönre és kettő év közügyektől eltiltásra ítélték. A tárgyalásról az alábbi cikkünkben olvashat: http://hirosveny.hu/hirek/ket-ev-borton-mercis-bombariadosnak

A tárgyaláson egyébként a Mercedes Benz Manufacturing Hungary jogi osztályvezetője is megidézett tanú volt. A férfi bírói kérdésre nem számszerűsítette a két bombariadó okozta műszakleállás és evakuálás kárértékét. Úgy fogalmazott: az összeg a büntetőtörvénykönyvnek a különösen nagy értékű károkozásának paragrafusával esik egybe. Ez pedig a hatályos jogszabályok szerint 50 és 500 millió közötti összeget jelent.

Fotó: Event & More Produkciós Iroda, időpont: 2012-es Családi Nap