Bornagyágyúk találkozása Kecskeméten

2016 feb 10
Megosztás
Koch Csaba és Frittmann János

Frittmann János leszállt közénk. Koch Csaba a tenyerén hordozta. A közönség élvezte. Jó borban virult az igazság. Telt házzal legalizáltuk a minőséget. Nagy este a Koch Borkereskedésben.

 

Nincs könnyű dolga annak, akit legyűr a népszerűség és fogalommá válik, mert attól kezdve minden hasonszőrű kihívásként tekint fel rá, le akarja győzni, vagy legalább megkaparni a bálványon az aranyozást. Ez az irigység és kárörvendés alapképlete.

 

Nem fér hozzá kétség, Frittmann János soltvadkerti borászdinasztia feje fogalommá vált hazánkban, sőt, magasztalhatnánk itt napestig, az biztos, hogy nálánál többet igen kevesen tettek a magyar borászszakma dzsungelének a járhatóbbá tételéért, a csapás szélesítéséért. Ennek okán könnyebb is egy napjainkban induló borászatnak, s hál’ Isten, összetartó, különös világ, tudják Frittmann Janiról, hogy mit tett már le az asztalra nem csak magáért, ő értük is, éppen ezért tisztelve is van a borvilágban.

Hab a tortán, hogy Frittmann János nagyszerű ember, jó a kisugárzása, hiteles. Akárcsak a borai, amelyek legalább annyira jók, mint a magyar férfi vízilabda, kiegyensúlyozottan hozzák az eredményeket kezdetektől a nemzetközi élmezőnyben is.

Minden út Koch-hoz vezet

A kecskeméti Frittmann-est természetesen a fehérekkel kezdődött és persze Koch Csaba házigazda felvezetőjével, az ő borkereskedelmi filozófiájával, amely egy csapásra sikeres lett az egykor Borháló Szaküzlet maradványain. A Koch Borkereskedés ugyanis nem csupán a megyeszékhelyre hozza a Duna-Tisza közén készült borokat, hanem éket vert a kereskedelmi láncok és a borászatok közé azzal, hogy pinceáron vásárolhatunk a szaküzletben. Sőt, mit több, az Alföld mellett már az ország nagy borvidékeinek termékei is megtalálhatóak a polcokon hasonló árfekvésben. Szóval, hadüzenet ez kérem, az öntelt kereskedelmi filozófia, valamint a pacsuli és import borok ellen.

Akárhogy is fáj, rosé itt a sztár

Ha azt mondom Frittmann, te azt mondod Rosé, mire én azt mondom Ezerjó.

Ez persze lehet vita tárgya, de a fogyasztási statisztikák szerint a rozé a nyerő, ez egy tipikus Frittmann-aszociáció a honpolgárban, miközben nekem és néhányunknak az Ezerjó, vagy a Rajnai Rizling. Ez utóbbi bora a bálványnak ráadásul kimagaslóan jól sikerült. Valószínűleg van a bortrendben egy generációs szakadék is, mert amióta a Belga zenekar megénekelte Jánost, azóta már az érettségi bankettre készülő első berúgók is annyit tudnak a borról, hogy Rosé, meg Frittmann. Próbálni sem érdemes meggyőzni őket arról, hogy van itt még egy két jó fiatalos sláger, amit az 2015-ös Irsai, vagy a Cserszegi ad elő. Persze, az este után megértem a rajongókat, hogy nekik akkor is a 2015-ös Rosé cuvée marad a bulisláger, meg a hajnali melankólia, annyira megérteti velük magát, még ha nekem már túl fiatal és kissé modern. 

Vörös sor a homokon

A sok-sok borérem, meg Év Borásza, Év pincészete-díj mellett Frittmann János igazán megkaphatná már a legkitartóbb borász díjat is, mert nincs az a piac, amely le tudná beszélni őt arról, hogy kevesebb fajta bort készítsen és ne áldozzon itt az Alföldön annyi energiát a vörösekbe, főleg a Cabernetekbe. De nem, sőt még lassan hazai egykeként Frittmann János fajtatiszta Merlot és készít, még ha nem is rengeti meg vele a soproni borvár falait.

Amúgy meg jók, jól ihatóak, mások, mint a többi - összegezhetnénk a Frittmann vörösekről a véleményünket, mire ő csak mosolyog, azzal a tipikus mosolyával, hogy nem baj, igyuk csak, még és még, hogy rájöjjünk, mit akar üzenni, hogy mitől jók ezek a borok, hogy kiigyuk a fejünkből az emlékeinkből a nagy, vastag vörösek súlyát és megszeressük végre ennek a sok küzdelmet megért óriási szőlőterületnek az üzenetét, amelyet úgy becéznek: Aranyháromszög, amelyet úgy hívnak Homokhátság, amelyet úgy neveznek: Kunsági Borvidék.

Rajnai Attila

(ha már rizling 

legyen kövér)

Koch Borkereskedés Kecskemét

Fehér Anna

+36 30 567 41 16

6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C

koch.borkereskedes@gmail.com

borkereskedeskecskemet.kochboraszat.hu

www.facebook.com/kochborkereskedeskecskemet