Frenetikus sörhangulat habzott a Szakkörben

2015 nov 23
Megosztás
Bukovinyszky Béla és Vörösmarty Attila

Volt minden. Meggyes kapudrog, Ogre a cseh erdőből, Magyar Vándor, császárkedvenc a Monarchiából, meg izgató, kézműves fekete. Kell ennél több? Békésszentandrási coming up Kecskeméten.

 

Megvolt a második sörmester-találkozó a kézműves sörök Mekkájának számító Bercsényi utcai Szakkörben. Az üzletet vezető Vörösmarty Attilának az első alkalommal a szíve fele nyúlt a keze, mert a Kecskeméti Sörmestereknek (KESER) adott bemutatkozási lehetőséget. A másodikra azonban már egy sztárkomlós csapat, a 2011-es Év Sörfőzdéje díjas Szent András Sörfőzde következett, amely - hogy-hogy nem - Békésszentandráson tevékenykedik. Nem is akárhogy, mivel mára bebizonyították, hogy a fővároson kívül is van élet, mert a férfigyomor rejtelmei valahogy annyira egyértelműek, hogy nem fog ki rajtuk holmi népi-urbánus vita, de még a női lélek szomjára is van gyógyírjük. Szóval, rajtuk már nem múlik a nagykoalíció.

Sörben sem vagyunk kicsik

Bukovinszky Béla, a Szent András sörfőzde vezetője - aki mellesleg profi előadó is - először a féligazságainktól próbálta megszabadítani az érdeklődőket, mármint, hogy Mátyás igazságos, meg a magyar borivó nemzet lenne. Persze, csak az fránya filoxéra járvány ne lett volna a 18. és a 19 század fordulóján, amely fél Európa szőlőültetvényeit megfertőzte és a hazánkban termő szőlővesszők több mint hatvan százalékát visszavonhatatlanul tönkretette. 

Inni viszont kellet ugyebár, mert szomjan azért csak nem hallhat egy egész nemzet, így kicselezték a szőlőgyökér rágó amerikai levéltetűt és belefogtak a sörivásba. Meg persze a készítésébe. Természetesen, ebben is létezik egy világhírű magyar: Dreher Antal, aki az ausztriai Schwechat után Kőbányán is sörgyárat alapított, majd felvásárolta és működtette a hazai konkurenciát az 1948-as államosításig.

Aztán az olcsó és langyos szocreál munkássörök után eljött a rendszerváltás, amikor gombamódra kezdtek el szaporodni a kis maszek sörfőzdék, ebben az időszakban alapult a békésszentandrási is. Olcsó, műanyagpalackos sörök korszaka volt ez, tökéletes katalizátorai voltak az izzadásnak, illetve az emésztéskönnyítésnek. 

A multi sörgyárak, meg a beáramló olcsó dobozos sörök azonban néhány év alatt felemésztették a kis főzdék nagy részét. A békésszentandrási is válaszút elé került, vagy bezárnak, vagy minőségileg dobnak egy nagyot. 

Szelíd, de alattomos

Az utóbbit választották. Isten áldja meg a döntésüket.

Elsőre saját receptből lefőztek egy erős barna sört, majd következett a valódi gyümölcsös, egy meggyes, amelyet  követett a szilvás, majd az áfonyás, amelyet Szent András könnyének kereszteltek el. Mind siker lett.

Bukovinszky Béla szerint a meggyes sörük a kapudrog, a hölgyek kimondottan szeretik, de  borivók is ennél a pontnál kezdenek el vacillálni. Megigyam, ne igyam? A legtöbben azonban feladják az ellenkezést a szentandrási sörök ellen. Aztán az Ogre irgalmazzon nekik. Ez a jó prágai söröket idéző Pilsner ugyanis a szentandrásiak csatára. A névadásról Bukovinszky elmesélte, hogy azt a legismertebb hazai sörszakíró ihlette, aki annyiban különbözik Shrektől, hogy nem zöld. Majd  következett az ötféle komlóból készített testes hibridjük, a Magyar Vándor, valamint Ferenc József egykori kedvenc söre, a magas komlótartalmú Imperial Pilsner, a Monarchista. Harapnivaló.

A békésszentandrási sörsornak ennél a pontjánál már valóban visszatér belénk a boldog múltszázadi hangulat, ugyanis ezek a sörök nem csak finomak, érdekesek, hanem alattomosak, ráadásul a Monarchista alkoholtartalma 7 százalék.

Arról nem is beszélve, hogy innentől következnének a bakok, a Fekete, meg a Black Rose, amelyek ideálisak a téli estékre, de persze rúgnak, mint egy telivér.

A Szakkör-est eddigre már a tetőfokára hágott, sőt, volt ott egy-két sörfőző is, köztük Bimbó Tamás, a KESER karmestere, úgyhogy röpködtek a komló és malátafajták az amatőrök feje fölött, Béla meg állta a sarat. 

A Szent András Sörfőzde aznap este  a mennybe ment Kecskeméten. Már csak a harmadik rezsicsökkentés hiányzik, hogy védje meg őket a hatalmas sörgyáraktól. Ha sikerül, azok lesznek majd az igazi békeidők.

Aki szeretne belekóstolni ezekbe a míves sörökbe, megteheti a Szakkörben, amely a november végén kezdődő Téli Fesztiválon különleges forralt sörökkel várja az ínyenceket Kecskemét főterén.