Hú, de jól esik a város kadarkája!

2014 júl 25
Megosztás
Myrtus Kadarka Kecskemét Város Bora

Mindent vörösboros előítéletet eloszlat, mert élvezetesen jól iható és nagyon rendben van. Több mint múltidéző, az áráról nem is beszélve. A Borhálóban kapható. Éljen a lösz!

 

Szóval a hétvégén elérkeztünk arra a pontra, hogy dugóhúzó került a Kecskemét Város Bora-díjas Kadarkába. 

Mint arról már írtunk, a készítője Keresztes József, valamint Hetényi József egy kis családi borászat lelkes, de nem amatőr borászai

(A cikket az alábbi linken olvashatja el: http://hirosveny.hu/hirek/kecskemet-kadarkaja-borhaloban).

A bor neve Myrtus, a kiegészítő címkéjén pedig az alábbi olvasható a borról:

Ez a Myrtus elnevezés azért gondolkodóba ejtett, hogy miért is jön a görög mitológia a jó alföldi kadarkához, bevallom kicsit erőltetettnek éreztem. A bort kis időre vissza is tettem a borhűtőbe. Lexikon le, Google be, hogy végül is én emlékszem-e rosszul, a mirtusz virágával fűszerezték-e egyáltalán a görögög vagy a rómaiak a bort, de nem, csak sok mással. Így nem maradt hát másra mint a telefonos segítség, magától a tüzes víz alkotójától Keresztes Józseftől, aki rém egyszerű magyarázattal szolgált. A fia szintén borász, méghozzá Tokajban, a Myrtus pincészetben, amelynek a vörösboros kínálatát alkotja ez az alföldi, löszben gyökeredző Kadarka.  

Megnyugodtam. Helyre állt a világ filozofikus rendje, aztán az ajánlottnál kissé lentebb csavartam a borhűtőt, tizenhárom fokra, mert úgy voltam vele, túl nagy a meleg, és amíg szöszölök, pont annyi kis fülledt levegővel ideális lesz majd a toroknak meg az ízlelőbimbóknak. 

Azt az ajánlást viszont, hogy paprikás ételekhez fogyasszuk, nem fogadtam meg. Szerintem ugyanis a paprikás krumplinál, már a siller kadarka kezdődik, a csülökpörinél meg már még jobban kell kapaszkodni, akár egy jó reduktív sárfehér is dukálhat.

Mivel grillre pácolt szűzérme nem volt a kamrában, csak füstöltféleség, arra gondoltam, most én leszek bugaci birtokkerülő nagygazda, vagy éppen az a kisgazda, aki meg a metszésből, takarásból, vagy valami agrárhuncutságból tért haza a nagy meleg nyárban éhesen és szomjasan.

Urbánus gyerekként persze nekem csak a fűnyírás maradt, hogy legalább a verejtékezés meginduljon.

Levágtam a kolbászból, meg a sonkából, lágy kenyér, zöldpaprika, paradicsom kis házi sajt, veranda, aztán megfúrtam a dugót. Jó fajta volt, nem reped, nem morzsálódik.

Láttam én az üvegen keresztül, hogy ez nem holmi vastag erdélyi kadarka, ezért nagy, vastagfalú poharat kapott, amelyben szépen kuncogott a rubinba öntött színe. Alig vártam, hogy lemenjenek a kolbászos bakák és márt hörpintettem is, bizony, csúnya mód a harmadik kortynál álltam meg úgy lejtett és végül nem is azért vettem el a számtól a poharat, mert kigyulladt a torlódásjelző, hanem azért, mert felvillant az ivás oka, a megbízatás, miszerint: szóhajlító uram, mondjék már valamit erről a kadarkáról!

Mit is mondhatnék? Annyira más mint a többi, jobb mint a szintén a környékről való, reduktív Kadarka, amelyből az egyik néhány évvel korábban vittel el a város bora pálmát. Az is meglepő volt, de ehhez képest az a gyümölcsös meggyesség nem férfiszájba illő hosszú távon. Bezzeg a Keresztes féle, valahol ott a gyümölcs, de nincs szabadjára engedve, mert uralja a hamisítatlan Kadarka fűszeresség, amely szintén keretek közé van szorítva. Egyik sem tolakszik, az alkohol pedig igazi európai módon viselkedik a tizenkettes számú mezben, de azért ne igyuk úgy mint a Róma környéki vörös-vizet. 

Egy dolog viszont nagyon meglepő. A legeslegelső korty nyelvhegyet érintő enyhe pezsdülése. Ez a felvillanó csöppnyi élénkséget először a reduktivitásnak tudtam be, de aztán gondolkodóba estem, mivel Keresztes József épp a kadarka hagyomány ősi útját járja, kutatja, miszerint a lehető legpontosabban megcsinálni az egykori Kadarkát, fellelni az ősforrás üzenetét, ehhez az időhíd építéshez ráadásul még kis hordókat is beszerzett, szóval, újra telefonos segítséget kellet kértem tőle. Megerősített, nem reduktív a bor, az, amit érzek csupán a frissességből adódik. Szóval: Beaujolas (bozsolé) Deja vu a múlt év végéről.

Aztén megint töltöttem és megint hörpöltem. Egyszerűen nem lehet várni vele, így fogalma sincs, hogy miként viselkedik a sok levegőzést követően. Közben vendék is érkezett, ő is hörpölt és bólogatott, kénytelen voltam újabb város kadarkát bontani, de valahogy a filozófiáig ezzel sem jutottunk el. Egyszerűen inni kell ezt a bort és nem is kell vele törődni, hogy észrevétlenül átvette a kékfrankos helyét és feladatát a társaságokban. Kár, hogy ennyire leszűkült a kadarkatermő földek mérete, ami drágítja és úgymond kissé elitborrá teszi ezt a beszélgetésekhez, csipegetésekhez, slambucozáshoz kiváló, klasszikushoz képest meglepően üdítő bort. De ne riadjunk vissza, nemhiába hajtogatja a Borháló, hogy náluk más a mÉrték, mert a Kecskemét Város Kadarkájának nem csak az élvezete, hanem az ára is utolérhetetlen náluk. Palackja 1050 Ft. úgyhogy, nincs más hátra, ezt a bort venni és inni kell. Aztán majd a téli estéken megírjuk a nagy nyári kadarkamemoárt, hogy mit is hozott ki belőlünk. A messzeség vélhetően tovább szépíti ennek az időutazó nedűnek minden cseppjét.

-szóhajlító-

Borháló Kecskemét

üzletvezető

Serfőző László

mobil: +36 70 413 2600

e-mail:kecskemet-eszak@borhalo.com

Borháló - nálunk más a mÉrték

Üzlet: 6000 Kecskemét Bethlen körút 12/c térkép

Web: www.borhalo.com/kecskemet-eszak

Facebook: http://i.kics.it/3rczg9/06pecl2zgl10g1mhynsw/1nimg8xluhae