Hungarikum lett a bajai halászlé

2015 okt 15
Megosztás
bajai halászléfőző verseny

Fazekas Sándor, a Hungarikum Bizottság elnöke a 2015. október 13-i debreceni ülésüket követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája.

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2014. június 26-án vette fel a megyei értéktárba a bajai halászlét, illetve döntött arról, hogy ezzel egyidejűleg kezdeményezi a Magyar Értéktárba történő felvételét is. 

A bajai halászlé 2015 januárjában került be a Magyar Értéktárba – amely a „hungarikumok előszobája”-, majd a Bajai Települési Értéktár Bizottság és a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság közösen tett javaslatot a Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételére. A Hungarikum Bizottság döntésével a bajai halászlé lett az első olyan érték Bács-Kiskun megyében, amely a nemzeti értékpiramis valamennyi lépcsőfokát bejárva, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság közreműködésével vált hungarikummá.

A bajai halászlét legkorábban Hevesi Lajos 1872-ben megjelent Jelky András kalandjai című könyvében említi meg: a híres bajai vándor szabólegény, Jelky is tudott halászlét főzni. A helyi anekdoták között pedig fennmaradt, hogy Istvánmegye falu azért olvadt be a városba 1854-ben, mert Baja vezetőivel a tárgyalások után nagy eszem-iszom volt az egyik kocsmában, ahol a túrós csusza előtt halászlevet is ettek. 1855-ben hallal ünnepelte meg a bajai halász céh, hogy a magyar szent koronát szállító gőzhajó elhaladt Baja mellett. A XIX. század végére a halászlé már a bajai polgári konyhába is eljutott, hiszen nemcsak a kaszinó tartott halvacsorákat, hanem a családok is főztek halászlevet. 

A halászlé közösségi élményének megélését szolgálja a Bajai Halfőző Fesztivál, melyet a település várossá nyilvánításának 300. évfordulóján rendeztek meg először, ekkor 300 bográcsban főztek halászlevelet. A nemzetközileg elismert fesztivál a rekordok könyvébe is bekerült. Baján egy másik hagyomány, a „Jánoska-eresztés” is kapcsolódik a halászléhez, több évtizede ezen a napon tartják a bajai halászléfőző versenyt. 

A bajai halászlé olyan nemzeti érték, mely nem csak a bajai identitás része, hanem a magyarság öröksége, amely hozzájárul az új nemzedékek nemzeti hovatartozásának kialakításához és megerősítéséhez. Mindazonáltal a bácskai gasztronómiának jellegzetes eleme, mely a várost messze földön híressé tette.