Jogerős a sosem volt biztos letartóztatása

2015 jan 23
Megosztás
Kiss Szilárd MIklós

A Kecskeméti Törvény jogerősen helyben hagyta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnökének, egy nagyvállalkozónak, valamint egy sosem volt kormánybiztosnak a letartóztatását.

 

 

Mint arról már beszámoltunk, a Kecskeméti Járásbíróságon hűtlen kezelés, valamint vesztegetés bűntettének gyanúja miatt a napokban harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték Gellért Imrét, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnökét, Sziky Gyula, nyíregyházi nagyvállalkozót, egykori helyi diszkó és futballklub tulajdonost, valamint Kiss Szilárd Miklóst (felvételünkön), aki néhány éve, kormányszinten, mezőgazdasági kapcsolatok fejlesztéséért volt kihelyezve Moszkvába.

Az ügy alapja nem az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezettel, hanem a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet gazdálkodásával kapcsolatos. Mint ismert, mindkét takarékszövetkezet felszámolás alatt áll, a Soltvadkert és Vidéke büntetőeljárását a Nemzeti Nyomozó Iroda végzi, amely a pénzintézet kapcsán már bukkant érdekességekre, az Orgovány és vidéke esetében viszont hivatalosan még nem találtak gazdálkodási szabálytalanságot. Ez utóbbi pénzintézet bedőlése szorosan összefügg a takarékszövetkezeti integrációval, amely során a kihelyezett hiteleinek a fedezetét radikálisan leértékelték, ez papíron vészesen fedezethiányossá tette az Orgovány és vidékét, így került sor a Magyar Nemzeti Bank által a működésének felfüggesztésére, majd felszámolására.

A fenti büntetőügyben A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet egyik ötszázmillió forint értékű hiteléről van szó, amely Kiss Szilárd Miklós érdekeltsége vett fel, de sohasem törlesztette. Ezt a rossz hitelt vette át az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet a Soltvadkert bedőlését követően harmincnyolc millió forintos áron, majd értékesítette százmillió forintért  - Sziky Gyula közbenjárásával - újra Kiss Szilárd Miklós érdekeltségi körébe.

A Kecskeméti Járási Ügyészség szerint azonban ennek a hitelnek a fedezete, egy borászat - nem százmilliót, hanem annak legalább az ötszörösét éri.

Az ügyben a legnagyobb halnak a hűtlen kezelésre való felbujtás bűntettével meggyanúsított Kiss Szilárd Miklós tekinthető, aki még a múlt év végén is miniszteri biztosként szerepel a híradásokban, illetve jegyezték őt moszkvai gazdasági attasénak is.

Utánajártunk, és kiderült sohasem volt miniszteri biztos, igaz a felesége orosz, ő pedig napjainak a nagy részét Oroszországban tölti, pontosabban töltötte, mert most a kecskeméti Mátyás utcai börtön és előzetes ház lakója.  

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályának a tájékoztatása szerint Kiss Szilár úr semmiféle jogviszonyban nem áll a szaktárcával. A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére mezőgazdasági szakdiplomataként került kihelyezésre 2011.10. 25 és 2013.10.15 között határozott időre Moszkvába. Azóta azonban semmiféle pozíciót nem tölt be a tárcánál, miniszteri biztosi kinevezésére pedig sohasem került sor - áll a sajtóosztály írásbeli válaszában.

Kapcsolódó anyag:

Lecsaptak a takarékszövetkezeti korrupcióra

http://hirosveny.hu/hirek/lecsaptak-takarekszovetkezeti-korrupciora

Fotó: valasz.hu