Megszállta az ügyészség a VW székházát

2015 okt 8
Megosztás
A Volkswagen székháza

Nagyszabású házkutatás kezdődött október 8-án a Volkswagen központjában. Az ügyészség minden adathordozót és iratot lefoglal. Azt keresik, kik és hányan tudhattak a titkos szoftver kifejlesztéséről, beszereléséről, amely által a gépjárművek az ellenőrzések során az előírásoknak megfelelő káros anyagot bocsátottak, ki az országúton, menet közben viszont már újra jóval többet az előírtnál.

A házkutatás wolfsburgi központ mellett tegy időben öbb más helyszínre is kiterjedt.

A braunschweigi ügyészség munkatársai olyan dokumentumokat és adathordozókat kerestek, amelyek segítségével pontosan feltárható, hogy a VW miként csalt a károsanyag-kibocsátási értékekkel a botrányban érintett dízelüzemű járművek környezetvédelmi tesztjein.

Az ügyészség szeptember végén indított eljárást a társaság ellen csalás gyanújával.

A VW az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) által elindított ügyben elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autó a manipuláció révén csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket.

A Süddeutsche Zeitung című német lap csütörtökön arról írt, hogy a csaláshoz használt szoftver nemcsak az amerikai tesztek, hanem az Európai Unióban végzett, úgynevezett európai menetciklus (NEDC) szerinti vizsgálat manipulálására is alkalmas.

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/-razzia-bei-volkswagen-1.2683652