Nincs meg kik bontogatták fel Király vagyonnyilatkozatait

2017 szep 26
Megosztás
Király József

Sem a kecskeméti önkormányzat belső vizsgálata, sem a rendőrségi nyomozás nem vezetett eredményre, így továbbra is rejtély, kik és milyen céllal vették ki a polgármesteri hivatal páncélszekrényéből, és bontották föl Király József szocialista frakcióvezető előző ciklusban leadott vagyonnyilatkozatait. A helyi korrupciós ügyeket feltáró városatya szerint ideje lenne véget venni az ilyen ügyeknek, ezért azt javasolja: minden képviselő tegye fel a vagyonnyilatkozatát az internetre.

Király József, az MSZP kecskeméti közgyűlési frakciójának vezetője, a párt országos elnökségének tagja, mint a hétéves képviselősége alatt mindenkor, idén januárban is leadta a polgármesteri hivatalban a saját, valamint a vele egy háztartásban élők aktuális vagyonnyilatkozatait. Ekkor közölték vele, hogy a törvény változása miatt az előző évi vagyonnyilatkozatait visszakapja és a hazaviheti. Bár a képviselő ezt furcsállta, hiszen éppen az előző évi dokumentumok alapján lehetne összehasonlítani, gyarapodott-e a vagyona, és ha igen, miből, de közölték vele, hogy mostantól ez az előírás. Mivel a törvénymódosítás az idén lépett életbe, így nemcsak a tavalyit, hanem az összes eddig leadott vagyonnyilatkozatát visszakapta.

Ekkor észlelte, hogy a 2010-es vagyonnyilatkozatának borítékját felvágták, a 2011-es és a 2012-es bevallásait (a sajátját és a hozzátartozóiét) tartalmazó borítékokat pedig kicserélték, azokon már nem voltak rajta a lezárás helyén lévő aláírásai. Király József jelezte a problémát a hivatalnoknak, az jegyzőkönyvet vett fel az esetről. A polgármesteri hivatal sajnálkozott, és értetlenül állt az eset előtt, mert a jogszabályok értelmében a képviselőnek és hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatába kizárólag az önkormányzat vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottsága jogosult betekinteni. Királyt azonban nem értesítették arról, hogy vizsgálat indult volna ellene, és egyéni adatigényléssel sem fordult senki a hivatalhoz, ezért személyes adattal való visszaélés és levéltitok megsértésének gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Lapunknak azt mondta, bár soha semmiféle titkolnivalója nem volt a vagyonával kapcsolatban, a módszert felháborítónak tartja, nem beszélve arról, hogy hozzátartozóinak az adatai nem nyilvánosak, azokat senkinek nincs joga felhasználni politikai vagy más célból. Hozzátette: ha az ő irataival ilyesmi megtörténhetett, akkor bármelyik elzárt dokumentummal előfordulhat hasonló a hivatalban.

További részletek a 168 Órában.