Szemétgondok a kecskeméti zsibpiacon

2017 aug 3
Megosztás
szeméthegy a zsibpiacon

Hangosbemondókon közlik mostanság a Szent László körúti használtcikk piacon az árusokkal, hogy a nap végén semmit ne hagyjanak maguk után, ne dobjanak ki, hanem vigyék magukkal. Volt olyan árus, aki azzal fordult lapunkhoz: miért nem tudja  a piacon kidobni a szemetét? Vajon mi történt, mi változott? Ennek jártunk utána.

Az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet folyamatosan a legnagyobb gondossággal jár el, és komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a kecskeméti piacok a lehető legszebb, legtisztább, és leginkább higiénikus – vagyis a kor követelményeinek megfelelő, XXI: századi formában fogadják mind a vásárlókat, mind az árusokat. Ennek érdekében fejlesztünk, és biztosítjuk a piacok területét — mondta a Hírösvénynek Kolek Andrea az intézményszervezet igazgatója.

- A Szent László körúti használtcikk piacon azonban jelentős problémát okoz, hogy az árusok által oda kiszállított, viszont a vásár folyamán eladni nem tudott dolgokat a piacozás végén tulajdonosaik maguk után hátrahagyják. Holott ezen holmik elszállítása ára nincs benne az árusító hely bérlet díjában, így annak tárolása és elszállítása nem is feladata az  Intézmény- és Piacfenntartó Szervezetnek.

Hozzátette: Külön problémát okoz, hogy az otthagyott szemét műszaki és tartalmi állapota részben veszélyes hulladéknak is minősül: így például némelyek működésképtelen hűtőszekrényeket, mikrohullámú sütőket, fűnyírókat, edényeket, foteleket, babakocsikat hagynak maguk után a piac területén. Sőt, tapasztalataink szerint sok esetben sajnos az otthonról hozott több zsáknyi háztartási hulladéktól is megpróbálnak a piac területén megszabadulni egyesek.

Ennek tilalmára, és a köztisztasági szabályok betartására valóban felhívják kollégáim az árusok figyelmet, és a jövendőben is kiemelt figyelmet fordítanak a piacon érvényes szabályok betartatására. Álláspontom szerint a kulturált viselkedés és az az emberi együttélés alapvető szabályainak betartása természetes viselkedés kellene, hogy legyen a piacozáskor is.

Hangsúlyozta: figyelembe kell venni azt is, hogy – feltételezve, de megengedve nem - amennyiben a Szent László körúti használtcikk piacon egyes alkalmi árusok által otthagyott, egyébként nagy térfogatú szemét elszállítását magára vállalná az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet, úgy az a helyszínre kilátogató minden árusító aránytalan terhelését vonná maga után. Vagyis az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet ezt az összeget kénytelen lenne az árusító helyek megemelt díjában érvényre juttatni.

Semmiféleképpen sem kívánjuk azonban néhány rendbontó miatt ezt az összeget másokra hárítani: különösen, hogy az árusító helyek alacsonyan tartott bérleti díjával éppen azoknak is szeretnénk a helyszínen lehetőséget biztosítani, akik személyes használati tárgyaikat szeretnék eladni. 

A kommunális hulladék kezelése során bevezetett intézkedésekkel, előreláthatóan jelentős költségcsökkentést fogunk elérni, mely számszakilag, a lezárt tárgy év után mutatható ki - tette hozzá Kolek Andrea.