Újabb letartóztatás az „parndorfi” ügyhöz kapcsolódóan

2018 júl 19
Megosztás
helyszínelés

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványozta egy 39 éves bolgár férfi letartóztatását, aki 2015 júliusában és augusztusában a „parndorfi” bűnszervezet vezetőinek megbízásából embercsempész sofőröket toborzott Bulgáriában, majd szállított Magyarországra, továbbá legalább három szállításnál az embercsempész sofőröket előfutóként kísérte.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a „parndorfi” ügytől elkülönített ügyben folytat nyomozást bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt a 39 éves bolgár férfi ellen. A férfi ellen nemzetközi és európai elfogatóparancs lett kibocsátva, ami alapján a bolgár hatóságok elfogták, majd 2018. július 17-én átadták a magyar hatóságoknak.

Az NNI nyomozói a férfit őrizetbe vették és bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A megalapozott gyanú szerint a bolgár gyanúsított 2015. július elejétől 2015. augusztus 17-ig anyagi ellenszolgáltatásért a bűnszervezet tagjaként Bulgáriában embercsempész sofőröket toborzott, majd Magyarországra szállította őket. A gyanúsított legalább hat sofőrt szervezett be, de a 71 migráns halálát eredményező szállításban nem vett részt.

A gyanúsított ezen kívül előfutóként is közreműködött az általa toborzott és Magyarországra szállított sofőrök cselekményeiben, őket utasításokkal látta el és részükre pénzösszegeket ígért és adott át a bűncselekmény elkövetéséért. 2015 júliusában és augusztusában három embercsempész szállítás esetében a migránsok beszállításánál figyelte a rendőri jelenlétet, majd előfutóként kísérte a migránsokat szállító sofőröket. E szállítások közül két esetben az út a migránsoknak jelentős testi-lelki gyötrelmet okozott.

Az ügyészség szerint az őrizetbe vett gyanúsított letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága, a kiszabható büntetés (2-től 16 évig terjedő szabadságvesztés) és a férfi külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy elérhetetlenné válna, a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne. Ezt támasztja alá az is, hogy a férfit elfogni is csak nemzetközi és európai elfogatóparanccsal sikerült.

Ezen kívül a bűncselekmény szervezettsége, a rendszeres haszonszerzésre törekvés és az időben elhúzódó elkövetés folytán a bűnismétlés veszélye is a letartóztatás elrendelését indokolja. Ezt igazolja az is, hogy a nyomozás adatai szerint a gyanúsított a „parndorfi” bűnszervezet többi tagjának, szervezőjének elfogása után is folytatta az embercsempészést.

Az ügyészség indítványáról a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon döntött, melynek során a nyomozási bíró az ügyészséggel egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbeztek.

A parndorfi ügy peréről és első fokú ítéletéről ebben a cikkünkben olvashatnak.