Újra gazdája lett a kecskeméti emlékerdőnek

2016 okt 6
Megosztás
kecskeméti széchenyivárosi  kiserdő

Áldatlan állapotok a kecskeméti széchenyivárosi kiserdőben, amelyet Milliomodik Hektár Emlékerdőnek neveznek. Egyrészt azért, mert nem egyértelmű, ki a felelős a park gondozásásért, másrészt a nagy nyilvánosság elől elrejtett kis erdőben előszeretettel tombolnak a vandálok.

A lakossági panaszok miatt az első körben a hulladékszállításért, valamint a köztisztaságért felelős  Városgazdaság Kft.-hez fordultunk, amely azt közölte velünk, hogy a parkot az erdőgazdaság telepítette és annak gondozásában is áll. Megkerestük a Kiskunsági Erdészeti és Faipari (KEFAG) Zrt.-ét, amelynek válaszából - akárcsak a köztemetőbéli faleváltás esetén - azt a következtetés lehetett levonni, hogy továbbra sem harmonikus a kapcsolatuk a kecskeméti önkormányzattal.

A KEFAG válasza szerint az emlékerdő Kecskemét Megyei Jogú Város tulajdonában és kezelésében van.

- A 40 évvel ezelőtti telepítési munkálatokban és az azóta történt fejlesztésekben valóban nagy szerepet vállalt a KEFAG Zrt. és jogelődje, valamint a korábbi években végeztünk fenntartási munkákat is, de a  2016-os évre a társaságnak nincs megbízása a várostól az emlékerdőben szükséges feladatok elvégzésére - közölték a Hírösvénnyel.

Megkerestük a kecskeméti önkormányzatot, amely szerint viszont a város úgy értelmezi a KEFAG Zrt.-vel kötött együttműködési szerződést, hogy az hatályos, tehát az erdészeti cégnek már el kellett volna végeznie a kiserdő fenntartási munkálatait. 

A vita miatt a felek a napokban egyeztető tárgyalást folytattak és az önkormányzat közlése szerint a Milliomodik Hektár Emlékerdőben napokon belül megoldódnak az áldatlan állapotok.