Visszatapsolták Kecskeméten az Év Bortermelőjét

2016 jan 13
Megosztás
Szöllősi Mihály

Na kié volt az első borbemutató a kecskeméti Koch Borkereskedésben, na kié? Hát Szöllősi Mihály, neszmélyi nedümesteré, aki végre az Év Bortermelője lett. Megédemelte, de meg ám!

 

Megújult, hangulatosabb, még családiasabb lett a Koch Borkereskedés rendezvényterme, ahol azokat a hírneves, színvonalas borkóstolókat tartják. Az új év első bemutatója persze kié lehetett volna, ha nem az 2015-ös Év Bortermelője-díj birtokosáé: Szöllősi Mihályé, aki a decemberi kitüntetését követően máris ellátogatott Kecskemétre, a Koch Borkereskedésbe, de mivel annyian voltak rá kíváncsiak, nem lehetett nem megtenni, hogy ne újrázzon a tapasztalt borász. Csak a csalódás maradt a fagyos utcán.

Szöllősi Mihály ugyanis elég régi motoros a szakmában, hogy tisztességes bort készítsen évről évre.Tiszteletre méltó, szerényen visszahúzódó név a borászok között, úgyhogy épp ideje volt már az elismerésének, mert mondhatni: Szöllősi Mihály vérében a hazai mezőgazdaság csordogál emberöltők óta.

Mezőtúron született, nagyszülei gazdálkodtak, ő pedig növényvédelmi mérnökként kezdett el dolgozni a helyi téeszben. Mondhatni későn érű típus, mert 37 évesen készítette el az első borát, amitől persze kifeküdt a szakma, na nem az alkohol mennyiségétől, hanem a minőségtől.

A Koch Borkereskedés új évi első borkostóján természetesen jelen volt a tulajdonos-házigazda, Koch Csaba is, aki nagy tisztelettel hallgatta vendégét, majd a két szakember Cserszegije összemérhette magát a jelenlévők előtt.

Az est a sajtok és hartai kolbászok mellett neszmélyi gyöngyözőborral indult, aztán jött egy irsai, a cserszegi párnacsata, majd Figula után szabadon egy kis Zenit és végül egy Sauvignon Blanc a fehér záróakkordként.

Annyi egyértelmű volt a jelenlévőknek a sok alföldi reduktív fehér után, hogy itt valami mást történik a szájban, valahogy tartalmasabbnak, tapasztaltabbnak, néhol kevélynek tűntek ezek a borok. Ugyan miért? Merült fel a kérdés.

Röviden: mert itt minden speciálisan Szöllősi-féle.

Hosszabban pedig, az, hogy a kiváló alapanyag mellett a reduktív boraik egész feldolgozása zárt rendszerben történik, így nem csak a zamat és az illat maradt meg, de sokkal hosszabb a lecsengésük, kiegyensúlyozottabbak nem olyan illóak, mint a könnyű nyári pillék. Meglepő és mulatságos, amennyire alattomos.

A lényeg a jól élvezhetőség némi konzervatív allűrrel, hiszen csak régi vágású, tisztességes borászról van szó, ezt be is bizonyította a vöröseivel.

Ezt igazolta egy jól iható, 2011-es, hordós Cabernet Sauvignon, amely gyümölcsösségével meglepte a vendégeket, kihívója egy Koch 2013-as Prémium Cabernet volt, ez egyébként a hét bora a Koch Borkereskedésben, ami annyit tesz, hogy eme nedüt kóstolni ingyen lehet az üzletben, venni pedig 10 százalék engedménnyel.

Az est zárbora egy isteni téli nedű volt egyenesen a dekanterből. 14-es alkoholjával átsegített bennünket az új évbe, amúgy Koch Csaba készítette a villányi birtokán, és Vinart Cabernet Sauvignon Classicus az elnevezése. Ne hagyja ki, ha arra jár, életélmény, mint a szerelem.

Koch Borkereskedés Kecskemét

+36 30 567 41 16

6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C

koch.borkereskedes@gmail.com

borkereskedeskecskemet.kochboraszat.hu

www.facebook.com/kochborkereskedeskecskemet