240 lőszer volt a halasi merénylőnél

2016 már 18
Megosztás
helyszínelés a kiskunhalasi ügyészségen

A jogásztársadalom elítéli a kiskunhalasi merényletet, amely során 15 lövést adtak gépfegyverből a Kiskunhalasi Városi Ügyészség épületében. A célszemély Téglás Péter vezető ügyész volt. Csak a szerencsének és néhány ember lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés. Az elkövetőt őrizetbe vették és többek között emberölés előkészületével gyanúsítják.

 

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint a bírósági vezetőknek és a kormányzatnak is a leghatározottabban fel kell lépnie a bíróságok védelmében.

Handó Tünde ezt a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón a kiskunhalasi ügyészséget és bíróságot ért támadásra reagálva mondta.

- Amikor Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a jogállam álló csillaga a bírói függetlenség, ezzel kötelezettséget vállalt arra is, hogy védelmet nyújt a bíróságok számára. Azt gondolom, elérkezett az ideje annak, hogy ezt a védelmet akár jogszabály-módosításokkal is kinyilvánítsa a magyar törvényhozás" - jelentette ki. Minden verbális erőszakban megvan a lehetőség, hogy fizikai erőszakká alakuljon - jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva kifejtette: az Alkotmánybíróság ide vonatkozó határozata lehetőséget ad arra, hogy ne a bíráknak kelljen feljelentést tenniük, hanem az államnak, amikor az ítélkezéssel kapcsolatban támadás éri. Ekkor a bíróságot mint az államszervezet részét támadják, és az államnak kellene többletvédelmet nyújtania a bíróságoknak - fűzte hozzá.

Handó Tünde elmondta, a biztonság érdekében jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, 2011-től kezdve 52-ről 156-ra emelkedett az elektronikus kapuk száma, amelyekkel a fémkeresőkhöz hasonlóan az ország minden bírósága el van látva. Csomagvizsgáló röntgenből 99 működik, ez 64 százalékos felszereltséget jelent. A bíróságokat védő személyzet számára most is folyik egy több száz főt érintő képzés, tavaly pedig Debrecenben a Terrorelhárítási Központtal gyakoroltak egy túszejtési helyzetet. Ezt az idén országosan is meg kívánják szervezni - mondta az OBH elnöke.

Az OBH elnöke utalt rá, Mátyás király már 1486-ban két törvénycikket is alkotott a bírákat és ítélőmestereket érintő becsületsértésekről, valamint a törvényszékek fizikai biztonságáról.

Ezen törvények tanulságosak, "olyanok, amiket akár ma is elrendelhetnének a jogszabályokban, vagy kifüggeszthetnének márványtáblákra" - fogalmazott.

Bicskei Ferenc, az Országos Bírói Tanács tagja utalt arra, hogy 1990-ig a közvádas bűncselekmény volt a bíróságok megsértése, addig nem a bíróknak kellett magánvádlóként fellépniük. "Rossz üzenetnek tartom, ha megengedjük, hogy bárki mocskolhassa a bírákat, ügyészeket, mert kiszabadul a szellem a palackból" - fogalmazott.

- Egyre több olyan ügyfél van, aki úgy gondolja, hogy a bírókba bele szabad rúgni - mondta Bicskei Ferenc.

Példátlan eset a hazai kriminalisztikában

Magyarországon ügyészt még nem ért ilyen súlyos támadás - mondta Borbély Zoltán büntetőjogász az M1 aktuális csatornának szerda este a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében délelőtt történt lövöldözésről.

A jogász szerint az egész igazságszolgáltatást érte súlyos támadás. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az ügyészi élet nemcsak jogokkal, hanem veszélyekkel is jár. Kérdésre válaszolva azt mondta, nem biztos, hogy jogszabály-módosításra van szükség. 

A jelenlegi szabályozás keretében is lehet erősíteni a védelmet, példaként említette, hogy a rendőri jelenlét is elrettentő erővel bír.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-nek azt mondta: a férfi nem sokkal 9 óra előtt jelent meg a bírósággal közös járási ügyészségi épületnél azzal a szándékkal, hogy megöli a vezető ügyészt. Magával vitt egy gépkarabélyt is egy papírdobozban, és 240 lőszer volt nála. Fegyverviselési engedéllyel nem rendelkezett.

A férfi a biztonságiakkal közölte, hogy a vezető ügyészt keresi, a biztonságiak pedig azt válaszolták neki, várnia kell. Ezután, amikor át akarták vizsgálni, a papírdobozból kivette a gépkarabélyt, az egyik biztonsági őrre fogta, és felszólította, vezesse őt a vezető ügyészhez.

A biztonsági őr és a gyanúsított ekkor elindultak, ám egy bírósági alkalmazott közbelépése megakadályozta, hogy továbbhaladhassanak. Dulakodás alakult ki, ennek során dördültek el a lövések, a jelenlegi adatok szerint három. Végül az épületben más okból tartózkodó rendőrök segítségével sikerült az elkövetőt lefegyverezni.

A gyanúsított nem jutott fel az épület második emeletére, ahol az ügyészség található, a dulakodás során legurult a lépcsőn.

Rágalmazó beadványhegyek

Fazekas Géza hozzátette: a nyomozás eddigi adatai szerint a szerdán a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében lövéseket leadó férfinak több ügye is folyamatban van az ügyészségen és a bíróságon, és különösen az egyiknek a menetével elégedetlen volt, az ügyészség azzal kapcsolatos döntését nem tudta elfogadni. De nemcsak az ügyészséggel, a bírósággal is elégedetlen volt a korábban egyebek mellett önbíráskodás kísérlete miatt elítélt férfi - tette hozzá.

A támadó korábban több erőszakos, durva hangvételű, számonkérő beadványt intézett a kiskunhalasi vezető ügyészhez is. Ez azonban sajnos nem példátlan, sőt: a bíróságokon mindennaposak az agresszív hangvételű beadványok - fogalmazott a szóvivő. Ugyanakkor olyan Magyarországon még soha nem történt, hogy valaki ölési szándékkal, felfegyverkezve lépett volna be egy ügyészségi épületbe, és ott több lövést leadott volna - közölte.

A bírósági alkalmazott, aki közbelépett, miután a férfi elővette a gépfegyverét, a katonaviselt gondnok volt. Az ő lélekjelenléte, valamint a bíróságon tanúkénti meghallgatására váró két rendőr közbeavatkozása segített megfékezni a támadót - mondta Fazekas Géza, hozzáfűzve: emellett szerencse is kellett ahhoz, hogy a vaktában, dulakodás közben leadott lövések senkit se találjanak el.

A szóvivő tájékoztatása szerint szerdán a helyszínelés, házkutatások és a gyanúsított őrizetbe vétele mellett tanúkihallgatások, valamint a támadó első gyanúsítotti kihallgatása is megtörtént.

A férfit emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, valamint kényszerítés bűntette gyanújával őrizetbe vették.

Fotó/MTI