Jogerősen bezárt Cucuék számlagyára

2016 feb 18
Megosztás

Néhány elzárás enyhítése mellett helybenhagyta a vádminősítést a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön B. István és 35 társa ügyében. Adócsalásért kedvezmények nélküli fegyházat kaptak a főkolomposok.

 

A nagy horderejű kecskeméti központú ügy lényege, hogy 2007 és 2010 között főként gabona, de egyéb termékek (textília, járműalkatrészek) értékesítése történt meg az ügyben fiktív számlák alapján. A terményt, terméket előállító gazdák és gazdasági társaságok ÁFA nélkül adták el az árút a felvásárlóknak azzal, hogy a termény elhagyja az országot, és másik uniós államban - Olaszország - értékesítik majd, miközben szinte mindenkinek tudomása volt arról, hogy az áru csak papíron kerül ki az országból, belföldön lesz fű alatt értékesítve.  

Hét vádlott bűnszervezetet hozott létre annak érdekében, hogy az általuk felvásárolt terményt belföldön értékesítsék. Ez meg is történt, az ÁFÁ-t nem vallották be, így két milliárd forintot is meghaladó kárt okoztak a magyar államnak. 

A vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség képviselte és elfogultság miatt a Gyulai Törvényszék tárgyalta.

Az ítéletekről

Mint arról már beszámoltunk a per első fokú ítélete meglepte az ügyvédeket. Nem különben a másodfok is.

Az ügy első rendű vádlottja, a negyvenhat éves, többszörösen büntetett előéletű B. István József, alias Cucu, folytatólagosan, bűnszervezetben, részben tettesként, részben társtettesként elkövetett adócsalás bűntettében, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért lett elítélve. A bíróság mindezekért 10 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől, valamint 10 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglakozástól való eltiltásra és 20 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. Csütörtökön az ítélőtábla kegyes volt hozzá 8 év 6 hónapra enyhítette a büntetését.

B. István 10 hónapig szökésben volt, 2015. december 7-én fogták el egy siófoki hotelben. Több elfogatóparancs is volt ellene a folyamatban lévő egyéb büntetőeljárások miatt.

A per másodrendű vádlottja, az 58 éves D. Szilvia folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett adócsalás, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért első fokon 9 év börtönbüntetést kapott, 9 évre eltiltották a közügyektől és a könyvelői foglakozástól. A bíróság e mellett  8 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. A Szegedi Ítélőtábla a büntetését 7 év börtönbüntetésre ítélte, kedvezményekben nem részesülhet.  

A per harmadrendű vádlottját, N. Csaba Jánost, ugyanezen minősítésért 8  év fegyházbüntetésre, 8 év közügyektől, valamint gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglakozástól tiltották el első fokon. A Szegedi Ítélőtábla 7 év fegyházbüntetésre enyhített a büntetését, a bűnszervezeti minősítés miatt ő sem bocsátható feltételesen szabadlábra. E mellett  8 millió forint vagyonelkobzásra ítélték és elrendelték a Kecskeméti Városi Bíróságon 2009-ben kiszabott 1 év 8 hónap három évre felfüggesztett börtönbüntetésének is a végrehajtását. 

A negyedrendű vádlottat, a büntetett előéletű dr. K. Editet - aki korábban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Nyomozóhivatalának ügyésze, majd később ügyvéd lett - folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett adócsalás, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől, valamint 6 év jogász foglakoztatástól eltiltásra, illetve 4 millió forint vagyonelkobzásra ítélték első fokon. A Szegedi Ítélőtábla a büntetést 5 év fegyházbüntetésre enyhítette. A bűnszervezeti minősítés miatt dr. K. Edit sem bocsátható feltételesen szabadlábra. 

Az ötödrendű V. Gyulát - beceneve Cofi - folytatólagosan, bűnszervezetben bűnsegédként elkövetett adócsalás bűntettéért, valamint folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségért 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől, valamint 6 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglakozástól tiltották el, illetve 4 millió forint vagyonelkobzásra ítélték első fokon. A Szegedi Ítélőtábla a büntetését 5 év fegyházbüntetésre enyhítette.  A bűnszervezeti minősítés miatt V. Gyula feltételes szabadlábra nem helyezhető.

A hatod rendű P. Sándort (“gabonás Sanyi bácsi”) folytatólagosan, bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett adócsalás, valamint folytatólagosan bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségéért 7 év fegyházbüntetésre, 7 év közügyektől, 7 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglakozástól  eltiltásra, valamint 10 millió forint vagyonelkobzásra ítélték első fokon, amelyet a Szegedi Ítélőtábla helyben hagyott. 

Mivel mindezeket bűnszervezetben követte el, feltételesen szabadlábra nem bocsátható, mondta ki a bíróság.

Az összesen negyvenhárom vádlottból még a nyolcad rendű V. Lászlóra - öt év - valamint a harmincharmadik rendű Sz. Dezső József kecskeméti vállalkozóra - 7 év -  végrehajtandó börtönbüntetést szabtak ki első fokon,amelyet az Ítélőtábla 5 év 6 hónapra enyhített. A többi vádlott felfüggesztetett, valamint pénzbüntetést kapott.

A Szegedi Ítélőtábla, dr. Harangozó Attila vezette tanács az enyhítéseket az időmúlással, valamint a vádlottak egészségi állapotával indokolta.

Rajnai Attila