Schieber, Koch, a két jó borbarát

2015 dec 2
Megosztás
Schieber-Horváth Anita és Koch Csaba

Ilyen e sok van e hazában. Koch Csaba a saját szaküzletében szívélyesen bemutatta a konkurenciát. Győzzön a jobb! Nagy emberek nagy találkozása Kecskemét legjobb áras borkereskedésében.

 

Arról, hogy Koch Csaba jött, látott és győzött, már írtunk. Nem feledkeztünk meg arról sem, hogy a kecskeméti Koch Borkereskedés nem csak az egyre bővülő kínálatával, hanem a pinceáras boraival hódít.

Arra viszont álmunkban sem gondoltunk, hogy Koch Csaba eljön a szekszárdi Schieber Pincészet borkóstolójára és személyesen mutatja be a konkurencia első emberét, dr. Schieber-Horváth Anitát. Piacgazdaság ide, piacgazdaság oda, ha a borász szakma eddig nem alapított fair play díjat, akkor most itt az ideje, legalább egy korty Koch erejéig.

Mert ugye a bormezőny erős, a verseny szoros, ráadásul Hajós és Szekszárd között sok a hasonlóság, ott egy Heimann, itt egy Koch, aztán közöttük meg nem egy fiatalka, feltörekvő pincészet akár a Schieber. 

Ránézésre mindent tudnak a szakmáról. Szekszárdon, a Kadarka utcában működnek, hol máshol, a pincészetük már a koránál fogva is tiszteletre méltó, a legszebb hazai időket idéző klasszicista présház, patinás pincével. Ültetvényeik a legszebb baranyai lankákon sütkéreznek, flaskáik címkéje, fantázianeveik átgondoltságról és XXI. századi profizmusról tanúskodnak.

De nem ez a leglényegesebb persze, hanem ami benne van.

Volt amitől lehidaltunk.

Jön, jön a Schieber

A Cserfes fantázianevű 2014-es Chardonnay boruk igazi társasági belépő, egy kis kegyes csalással, mert van benne némi szagos szőlő is, de vele kezdődhet a fecsegés.

Majd jött a Fruska, amiből ráadásul kettő is van a Schieber borcsaládban, ez egy kicsit értelmetlennek tűnt a számunkra. Mi a prémium rozéjukból, egy Cabertnet Sauvignon-ból - amely önmagában is merészségre vall, ebben Koch Csabával egy cipőben járnak -  ihattunk, amely megosztotta az alföldi reduktív rozékon szocializálódott jónépet. Más volt, pedig baromi sok melóval készült, ez az árán is meglátszik. Valószínű nincsen sikerre ítélve, mert de hát az istenadta nép ilyen hálátlan. 

Aztán egy újabb melós bor következett, a pincészet kadarka sillere, amelyet zseniálisan Abrakadarkának kereszteltek el. Na, ez egy igaz hidalós bor. Az állampolgári honosításnál csak ezt az egy kérdést kellene feltenni a magyar pecsétre vágyóknak, na, mit iszunk a paprikás krumpli mellé már több száz éve, no mit, Kadarka Sillert, aki nem tudja megbukott.

Nagyszerű, ritka bor, jól iható célokra, alig lehet letenni.

Nem volna Szekszárdi a Schieber, ha nem volna Bikavérük. Más mint Egerben, nem olyan tüzes és önfeláldozó, mint Dobó Kapitány népe, de jó, tele optimizmussal, ami mondjuk egy Bikavérnél ritka, de hát Szekszárdon a borászok is jobban összeálltak fejben, hogy ne rontsák tovább jó a hírét. Egerben ez még sajnos nem megy. 300 forinttól 9 ezerig lehet kapni e vörös küvét, úgymond döntse el mindenki a zsebe szerint, hogy ekkora szórásban merre van az igazság. 

Aztán jött egy újabb meglepetés, a Trilógia névre keresztelt prémium kékfrankos. E fajtában Szekszárd nagyon erős. Ember legyen a talpán, aki innen, az Alföldről igazságot tesz, hogy most a Heimnan, a Szeleshát, vagy a Schieber viszi a frankos kékkoszorút. 

És mi, ha nem, egy Cabernet Sauvignon zárta majdnem az estét. Méltóság, elegancia, könnyedség. Nagy csata lesz ebben a szegmensben Hajós-Baja, Villány és Szekszárd között. Nem baj ez, ugyan mi bajuk lehet?

A koronát egy 2012-es professzionális, high-tech kinézetű Quinta Essentia (ötödik elem) Cabernet Franc tette fel a borsorra. Az, hogy e fajta rajongóinak valóban ez lenne a Franc kvintesszenciája, lehet rajta vitatkozni, de annyi biztos, Luc Besson elismerően csettintene.

Koch Borkereskedés Kecskemét

Év végi akciós kínálattal!

Fehér Anna

Koch Borkereskedés Kecskemét

+36 30 567 41 16

6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C

koch.borkereskedes@gmail.com

borkereskedeskecskemet.kochboraszat.hu

www.facebook.com/kochborkereskedeskecskemet