Terítékre került a 800 milliós kár

2015 szep 25
Megosztás
Király József tüntet Kecskeméten

Nem múlik el kecskeméti képviselő-testületi ülés KSE-ügy nélkül. Most a nóvum az  volt, hogy végre lezárult a nyomozás és kiderült az összkár mintegy 800 millió forint.

 

 

Már több, mint négy év telt el azóta, amióta a KSE Kft. visszás dolgaira napirend előtti felszólalásomban felhívtam a figyelmet. Az azóta eltelt időszakban több alkalommal is kértem, hogy vegyük komolyan a kecskeméti sportegyesületet működtető kft gazdálkodásával kapcsolatos problémákat. Mindannyiszor az volt a válasz, hogy várjuk meg a feljelentések nyomán elrendelt nyomozások végét és azt követően térjünk erre vissza - mondta Király József a legutóbbi kecskeméti képviselő-testületi ülésen napirend előtti felszólalásában.

Tette mindezt azért mert a nyomozás lezárult hat személyt gyanúsítanak hűtlen kezeléssel és nyomozóhatóság indítványozza ellenük a vádemelést. Csaknem 450 millió forint a kár. Ha ehhez az összeghez még hozzáadjuk a KSE Kft. felszámolója által nyilvántartásba vett követeléseket - 335 millió forint közeli összeget – ez együttesen megközelíti a 800 millió forintot. 

Az, hogy ez a 800 millió forint mire lenne elég Kecskeméten, hoznék néhány példát a város mindennapjaiból - mondta Király. Ez az összeg szinte fedezné a jelenlegi főtér rekonstrukciót, és bőségesen elég lett volna a Városi Mozi felújítására is. De ugyanígy az Uszodát két évig lehetne ebből az összegből működtetni, és ha már a sportnál maradunk, a KTE NB-I-es csapatát is két évig lehetett volna ebből az összegből fenntartani, nem beszélve a többi forráshiánnyal küzdő helyi egyesület támogatásáról. A szociális ágazatra fordított egy milliárd forint éves költséget ebből a pénzből nagymértékben finanszírozhattuk volna, de elég lett volna a város összes bölcsődés, óvodás gyermekének két éves ingyenes étkeztetéséhez. És sorolhatnám még, mi mindenre lehetett volna fordítani ezt a 800 millió forintot. De visszatérve a károkozásra. Nem csak anyagilag, hanem erkölcsileg is szétzilálta a helyi sport társadalmat és véleményem szerint ez hosszú ideig kihatással is lesz Kecskemét sportéletére.

Felmerül jogosan a kérdés — folytatta Király —, hogy egy majdnem 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő cégnél ez idő alatt hol volt a választott felügyelő bizottság, annak vezetői, mit tett a városháza illetékes osztálya azért, hogy ezek a dolgok ne történhessenek meg? Az a véleményem, hogy a KSE Kft. vezetése ezt politikai megrendelés vagy hozzájárulás nélkül nem tehette volna meg, hiszen köztudottan igen csak rövid gyeplőn vannak tartva a városi cégeink. Hozzátette: Nekem, mint baloldali embernek korábban át kellett élnem azt, hogy itt nyakló nélkül „Zuschlagoztak” 70 millió forintért, „Simon Gáboroztak” 250 millió forintért -  itt elsősorban nem az összegek nagyságáról van szó -,  és nem létező Nokiás dobozokról szólt a Fidesz-KDNP oldal. Felteszem a kérdést, hogy a Fidesz-KDNP vezette városban fiktív számlákon eltűnt 450 millió forint és ki nem fizetett 335 millió forint kötelezettségünk okozta kár kinek a politikai, erkölcsi és szakmai felelőssége? Véleményem szerint a város korábbi vezetésének kell majd erről számot adni, de minél előbb. 

LMP-snek nézték Király Józsefet

A testületi ülés végén is folytatódott a KSE kft. ügye. Akkor került sor Falusi Norbert (LMP) képviselő alábbi írásbeli kérdéseinek a megválaszolására, illetve annak elfogadására.

A KSE Kft. ügyének kapcsán a következő kérdések merültek fel Falusi képviselőben:

- Évekkel ezelőtt a KSE Kft. 50 millió forint eddig meg nem térült kölcsönt kapott, amelynek terhét egyelőre Kecskemét önkormányzata viseli. Az önkormányzatot milyen további anyagi kár érte a KSE Kft. botrányos pénzköltései következtében?

- Milyen jogi és egyéb lépéseket tesz az önkormányzat a várost ért anyagi károk csökkentése érdekében?

- Az önkormányzatnak van-e arról információja, hogy a bűncselekményekkel okozott kár összegből mennyi összeget sikerült lefoglalni vagy biztosítani?

- Befejeződött-e a KSE Kft. felszámolása? Ha igen, erről a Közgyűlés mikor kap részletes tájékoztatást?

- A KSE Kft.-vel szemben mekkora követelések állnak fenn? Van-e, és ha igen, hány polgári per van folyamatban a követelések kapcsán?

Alább pedig a választ olvashatják:

Falusi Norbert képviselő úrnak a Kecskeméti KSE Kft. (továbbiakban: Társaság) ügyben a Tisztelt Közgyűléshez címzett, 2015. szeptember 14-én kelt – a jelen beszámoló mellékletét képező – interpellációjában foglalt kérdésekre vonatkozóan az alábbiak szerint tájékoztatom a Tisztelt Közgyűlést:

1-2. A kérdésekre vonatkozóan a Tisztelt Közgyűlés a 2014. február 12-i ülésén – Falusi Norbert képviselő úr interpellációjára adott válasz keretében – már választ kapott.

3. Az önkormányzatot a nyomozóhatóság nem tájékoztatta arról, hogy a gyanúsítottaknál biztosítási intézkedéseket foganatosítottak volna. A Társaság taggyűlésének jogi képviseletét ellátó ügyvédi iroda a fentieket írásban kérdezi meg a nyomozóhatóságtól. 

4. A Társaság felszámolása még nem fejeződött be.

5. A Társaság felszámolását végző PARA Gazdasági Tanácsadó Kft. összesen 335.719.311,- Ft összegű hitelezői igényt vett nyilvántartásba. A Tisztelt Közgyűlés a 2015. március 26-ai ülésén már tájékoztatást kapott arról, hogy a Társasággal szemben polgári per nincs folyamatban. A Kecskeméti Törvényszéken a Társaság volt ügyvezetőivel szemben kártérítési felelősség megállapítása iránti per van folyamatban, melyet a Társaság volt kézilabda szakosztályának tagjai indítottak.

Falusi képviselő interpellációjával kapcsolatban volt egy kis politikai vita a testületben, amelyet Szeberényi Gyula Tamás hajtott végre a kormánypárti frakció részéről.  Ez leginkább Király képviselőre és pártjára volt kihegyezve, pedig ő aztán végképp nem mondható még látszatra sem LMP-snek. Szemereyné Pataki Klaudia végül határozottan véget vetett a személyeskedés határát súroló politikai adokkapoknak és szavazásra bocsátotta a kérdést. Falusi Norbert nem fogadta el a hivatalos választ a nagy többség viszont igen.