Kunsági rozéshow a Hetényi Pincénél

2014 aug 10
Megosztás
Keresztes József, Hetényi József és felesége

A Mathiász János Borrend tagjai avatták a város bora páros egyik borászának, Hetényi Józsefnek a kemencéjét, amely kiválóan működik, akárcsak a kunsági bor köré font kedves társaság.

 

A ballószögi Nyúl Panzióval átellenben terebélyesedik Hetényi István komoly borpincéje, amelynek udvarán mostanra készült el egy hatalmas fával fűthető kemence, amely óriáspulykát és malacot is képes elnyelni, az eső ellen pedig tető védi a szakácsot, meg a vendégeket.

A Mathiász János Borrend tagja a kötelező megjelenések mellett kötetlenebb összejöveteleket is tartanak, úgynevezett borklubot, amelynek apropója most a Kecskemét Város Kadarkája volt, amely egyre sikeresebb pályát jár be. A borhoz két borász tartozik, egyikük Keresztes József, a másik pedig Hetényi József, utóbbi volt a vendéglátó, az előbbi pedig a borklub esti, tematikus kunsági rozékóstoló ceremónia mestere.

(Keresztes Józseffel készült interjúnkat az alábbi linken olvashatja: http://hirosveny.hu/hirek/kecskemet-kadarkaja-borhaloban ).

Persze, addig is elő kellett készülni a kemence felavatására. Az alaphangot a Hetényi Családi Pincészet Kadarka rozéja adta meg, amely - akárcsak a nagyobbik testvére - nagyon jól itatja magát, a savai alig engedték kisülni a pogácsákat, szinte melegen gyomorba tűnt mind.

Mikor a disznócskák alsó combjai nagy nyugalomban szaunázni, majd szoláriumozni kezdtek az újdonsült a kemencében, a borrend nagymestere, Kocsis Pál mondott rövid köszönetet a szívélyes meghívásért a házigazdáknak, majd átnyújtott a Darányi Ignác, valamint Bíró Mária Emlékére rendezett borversenyeken szerezett érmet érő okleveleket Keresztes Józsefnek.

A mi homokunk aranycseppjei

A kemence meg dolgozott és csak dolgozott. Mivel a Hetényi Pincészet vendégköszöntő borán túl voltunk (lásd fentebb: alaphang), következhetett a többi a Duna-Tisza közi 2013-as rozé.

A sort a kiskőrösi Szentpéteri Borház kadarka rozéja nyitotta, amelyet Keresztes József figyelemre méltónak titulált a fűszeres, silleres tónussal színezett koncepciónak köszönhetően. Ehhez képest nagyon más volt a rákövetkező Dűne Winery kékfrankos rozé. Frittmann kékfrankos rozéja hozta a klasszikus formát, amelyet a Font pincészet hasonló bora követett, utóbbi izgalmasabbnak tűnt a kézműves beütéstől. Érdekes, hogy a Frittmann kékfrankos rozéja - még ha nem is kísérte a társaság ovációja - a Cannes-i rozéfesztiválon ezüstérmes lett.  Hasonlóan több érmet szerző rozé volt a szigetcsépi Gál pincészet kékfrankosa. A dimenzió kékfrankos bűbája talán már az illatosnál is illatosabb vörösbe hajló volt, a Polyák Borászat rozéja meg a legtöbbünket meglepett, akárcsak a Gedeon Birtok Pinot Noire rozéja. Aztán jött az est nagy celebje, a Szentpéteri borház Néro rozéja, amely, akár hiszik, akár nem, aranyérmes lett Cannes-ban. Ez a csemegeszőlő-kísérlet mindenesetre érdekes, de nem hatotta meg úgy a kunsági borszeretőket, mint a franciákat. A sort végül egy jó kis szamócás Fischer-parti rozé zárta a ceglédberceli Kökény és fia Pincészettől, amely jó néhány hazai borverseny elismerésével rendelkezik.

Felhőatlasz

Időközben a malackákat is meg kellett locsolni egy kis városi díjat nyert Kadarkával, jól állt nekik, szerették, ahogy mi is. (A város kadarkájáról szóló cikkünket az alábbi linken olvashatja:

http://hirosveny.hu/hirek/hu-de-jol-esik-varos-kadarkaja )

A hangulatról mellesleg érdemes megemlíteni, hogy néhai Mathiász János remélhetőleg nagyot nyelt és csettintett a túlvilágon, hogy ennyi kedves, borszerető és szívélyes embert egy csoportban látott, akik büszkén és elhivatottan ültek a nevének zászlaja alatt. Ugyanis itt az első és a tizedik pohár után sem kezdett el politizálni, viaskodni senki. Kíváncsiság,  tolerancia, érdeklődés és barátság lengedezett a nyáresti kemencés-csülkös illatfelhővel.

Aztán elkészült a kemence első nagy bemutatkozása. Sokan remélték, hogy nem lesz tökéletes, mert akkor Hetényi József újra megpróbálkozik egy tökéletesített kísérlettel, amelyre ugyebár csak illik kóstolókat is elhívni, de a koncepció összeomlott, mert nehezen hihető, amikor minden elfogy a tepsiről az utolsó falatig, hogyan is lehetne abban kivetnivalót lelni? Bánatunkban a Hetényi Pincészet kadarka rozéjához fordultunk vigasztalásért.

Hírösvény top tizenegy

A helyszíni tapasztalat és a visszajelzések alapján mi is elkészítettük a rozé listánkat, amely valahogy - nem kötelező jelleggel - így néz ki:

Polyák Borászat, Kékfrankos rozé 2013

Gedeon Birtok, Pinot noir rozé 2013

Hetényi Családi Pincészet, Kadarka rozé 2013

Szentpéteri Borház, Kadarka rozé 2013

Font Pince, Kékfrankos rozé 2013

Frittmann Testvérek Kft, Kékfrankos rozé 2013

Kökény és Fia Pincészet, Fischer-parti rose 2013

Gál Szőlőbírtok és Pincészet, Kékfrankos rozé 2013

Szentpéteri Borház, Néró rozé 2013

Dűne Winery, Kékfrankos rozé 2013

Dimenzió Borászat, Kékfrankos rozé 2013

Más: a Hetényi - Keresztes páros által készített Kecskemét város bora - Kadarka, verhetetlen, akárcsak az ára.

A kecskeméti Borhálóban kapható:

Üzlet: 6000 Kecskemét Bethlen körút 12/c térkép

e-mail:kecskemet-eszak@borhalo.com

Web: www.borhalo.com/kecskemet-eszak

Facebook: http://i.kics.it/3rczg9/06pecl2zgl10g1mhynsw/1odbpt2u7g1l