Felülvizsgálják a döglött ügyészi ügyeket

2015 már 4
Megosztás
taps

Polt Péter, legfőbb ügyész országos felülvizsgálatot rendelt el az ügyészi szakban megszüntetett hivatali korrupciós bűncselekmények miatt. Bács-Kiskun megyében is akad azért néhány.

 

A parlamentben Bárándy Gergely írásban fordult Polt Péterhez azokkal a statisztikákkal kapcsolatban, miszerint háromszorosára nőtt a 2010 után a hivatali korrupciós feljelentésekkel kapcsolatos ügyek nyomozásának a megszüntetése. 

Polt Péter válaszában azt kijelentette: a korrupciós bűncselekmények elleni fellépések ügyében országos vizsgálatot rendelt el, amely kiterjed a feljelentések elutasításával, illetve az ilyen tárgyú nyomozások megszüntetésével kapcsolatos adatokra is. A vizsgálat eredményéről idővel tájékoztatást fog adni.

Mi újság nálunk?

Kecskemét és Bács-Kiskun Megye sohasem arról volt híres, hogy mimóza, törvénytisztelő polgárok laknák, a spekuláció és az agyalás itt szervezett formában öltött testet. Példának okául a Duna-Tisza közén vádolták meg a legtöbb bűnszervezetes adócsalót sikerrel. Az önkormányzatokat is érintő feljelentések azonban Bács-Kiskunban sem mutatnak egy sikerszériát. Az utóbbi időben a legtöbb el sem jutott a bíróságig.

Ilyen volt a Bajai Városi Ügyészségen vizsgált naplóhamisítás, amely a Jelky András Szakközépiskola és Szakiskolában történt. Beigazolódott, hogy megvalósult a fiktív tantárgyak osztályzása, de az ügyészség szerint a napló nem közokirat. Aztán volt egy másik pikáns ügy Baján, amikor a fideszes Fercsák Róbert polgármesterjelölt az önkormányzat nevében köszönőlevelet küldött azoknak a kismamáknak, akik egy évnél hosszabb ideig szoptatták a kisbabájukat. A kismamák szoptatási szokásai, valamint egészségi állapotuk viszont védett egészségügyi adat, ez csak a védőnői szakszolgálat adatbázisában szerepel. Ezt a nyomozást is megszüntették: mondván: a személyes adat céltól eltérő kezelése csak akkor bűncselekmény, ha haszonszerzés céljából, vagy jelentős érdeksérelmet okozva követik el. Mindenesetre Fercsák Róbertnek annyi haszna lett belőle, hogy polgármesterré választották.

Ugye emlékeznek még kedves olvasók Haszilló Ferenc Kecel polgármesterének nevezetes “őszödi” beszédére, amelyben kiirtaná, lelövetné a zsidókat, a cigányokat, a kommunistákat, és mind olyanokat, akik neki nem tetszenek.

Haszilló elismerte, hogy ő mondott ilyenek és bocsánatot kért. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség azonban a közösség elleni izgatás címén tett feljelentést elutasította, mondván, az egy magánbeszélgetésen hangzott el (pontosabban egy tévéinterjú során, ami nem került adásba).

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség részben bizonyítottság hiányában szüntette meg Csorba Antalné, egykori városházi köztisztviselő feljelentését, amely a munkaügyi perében tapasztaltak miatt tett. Az általa becsatolt számlákon és kísérő iratokon ugyanis rajta volt a saját, valamint egy néhai kollégájának a feljegyzése, miszerint az utalás nem szabályos mert nincs rajta a jegyzői ellenjegyzés és az felsőbb utasításra történt meg, az önkormányzat által a perben becsatolt iratokon viszont ezek a megjegyzések már nem voltak rajta.

Vajon Polt Péter véleménye minden esetben megegyezik-e majd a Bács-Kiskun Megyei ügyészi szervezet megszüntető határozatainak indoklásával?

Kapcsolódó anyagok:

Politikára puhuló gyanú

http://nol.hu/belfold/politikara-puhulo-gyanu-1503525

http://hirosveny.hu/hirek/se-hamisitas-se-hamis-tanuzas

http://hirosveny.hu/hirek/hivatali-kozokirat-hamisitas-gyanu

http://hirosveny.hu/hirek/tovabb-melyul-hivatali-nyomozas

http://hirosveny.hu/hirek/mit-tud-az-otven-eves-zombor-gabor-amit-mi-nem

http://hirosveny.hu/hirek/nincs-egyenlo-banasmod-varoshazan

http://hirosveny.hu/hirek/atlathatosagot-szeretnenek-varoshazan